Az ország egyik legbarátságosabb települése rendez fesztivált augusztus 2-4. között. Panyola egy természeti adottságokban és emberi kedvességben gazdag település az Öreg-Túr, a Tisza és a Szamos ölelésében, bicikli- és vízi utak metszésében. Ez lesz a tizennyolcadik fesztiváljuk, és az idén a fellépők között lesz többek között a Kaláka, a Fitos Dezső Társulat, a Zűrös Banda, az Elán. Tutajkoncert, táncház, agyagozás, templomséta, szatmári ízek.

Az összekapaszkodás sikertörténete – a Kaláka film rendezőjével, Pigniczky Rékával beszélgetünk | Magyar Krónika

A Kárpátoktól a Karib-tengerig – ez a Kalákáról szóló dokumentumfilm alcíme. 55 év muzsika, 1300 dal, 45 ország. Imponáló életmű. De a lényeg a vers, a zene, az öröm. Pigniczky Réka és csapata szerethető, érdekes filmet alkotott.

A PanyolaFeszt jelmondata ez: „Mintha hazajönnél…” És tényleg! Itt garantáltan megmerítkezhetünk a helyiek vendégszeretetében, és persze a homokos parttal hívogató folyóban is. Helyi kézművesek és helyi ízek várják a vendégeket, kiváló lekvárok, aszalványok, teák, jóféle sütemények és egytálételek, de aki teheti, ne hagyja ki a most már nemzetközi hírű panyolai pálinkák kóstolását sem. 

A falu legismertebb szava ez: „nemtudom”. Igen, ez egy szó, és a kertekben, folyóparton, szó szerint úton-útfélen termő nemtudom szilvát rejti, amit enni is lehet, lekvárnak is finom, de helyben a pálinka-lobbi számít a legerősebbnek. Akinek ez nem lett volna elég, az tudja meg, hogy itt még köteles komp is működik!

Fotók forrása: PanyolaFeszt