Huszti Molnár Ferenc és Shakespeare világában is otthonosan mozog, játszik, rendez, tanít és ír. Nemigen akaródzik múlt időbe tenni ezeket az igéket, jóllehet ő mindent akkor hagy abba, amikor elérkezettnek látja az időt. Érzékeny, okos ember, sikeres és szemérmes, gondolkodó és elemző. Megkockáztatjuk: boldog. Tíz emlékezetes alakítását idézzük fel, előrebocsátva, hogy elég nehéz volt a válogatás.

  1. Nézd, így megy Trepljov…! 

A rendező, Ádám Ottó fényképet nyomott a kezébe, a képen József Attila ment át egy hídon, és bizonytalanul visszatekintett. Ez volt a kulcsinstrukció, amelynek mentén Huszti Péter eljátszotta Csehov jóérzésű, de tehetetlen hősét a Sirályban. Történt mindez 1972-ben, olyan partnerekkel, mint Tolnay Klári, Mensáros László, Pécsi Sándor, Gábor Miklós és Piros Ildikó.

Budapest, 1972. január 24. Piros Ildikó színművész Nyina, a szomszéd földbirtokos lánya és Huszti Péter Trepljov, Arkagyina fia szerepében Csehov Sirály című drámájának főpróbáján a Madách Színházban.
MTI Fotó: Keleti Éva
  1. Téged Evilának is hívnak, ugye? 

így szólítja meg Berend Iván a bondavári bánya főmérnöke a feltűnően szép bányászlányt. Várkonyi Zoltán egy visszautasított szerep miatt megharagudott Husztira, ez a film lett a békülés bizonyítéka. Egy igazi, Husztinak való remek filmfőszerep. 

  1. Mégis, kinek az élete?

Tényleg, kié is? Amikor Brian Clark darabját műsorra tűzte a Madách Színház, még kevés szó esett az eutanáziáról. A főszereplőt, a teljesen megbénult szobrászt eljátszani, emberpróbáló feladat volt, hiszen Huszti Péternek az egész előadás alatt mozdulatlanul kellett feküdnie, csak a hangját és az arcjátékát használhatta.

  1. Hamlet, Jago és Lear

Pályájának ékkövei a Shakespeare-drámák szerepei, legnagyobb sikerét talán Jagóként aratta. Az egész színházi szakma megdöbbent, amikor kiderült, hogy Bessenyei Othellója mellett ő lesz az intrikus. De Ádám Ottó egészen mást gondolt Jagóról, mint a legtöbben, mást arról, hogy ki és mire féltékeny a drámában, így lett ez az előadás a Madách egyik legendás sikerévé.

  1. Mondd, van valakid? 

Feleségével, Piros Ildikóval készítettek egy közös lemezt, Te meg én címmel. Ezen sanzonok és megzenésített versek hallhatóak, a nézők kedvencei. Nehéz választani, de talán ez a legszebb dal a korongon: 

  1. Őrjárat az égen 

Három évvel a főiskola elvégzése után, 1969-ben egy tévésorozat főszerepében. Létai Géza vadászpilótának készül, ő és társai történetét kísérhették végig a nézők, a Magyar Néphadsereg jelentős támogatásával. Huszti Péter mellett Balázsovits Lajos, Almási Éva, Avar István, Zenthe Ferenc és Tomanek Nándor játszott még az epizódokban.

Almási Éva és Huszti Péter színművészek, Bokodi Béla riporter.
A felvétel az Őrjárat az égen című tévésorozat forgatásán készült.
Forrás: Fortepan

7. Ádám, te félsz?

És még mindig 1969. Szinetár Miklós megfilmesítette Az ember tragédiáját, és Ádám szerepére Husztit választotta. Hatalmas lehetőség, hatalmas feladat. Évát Moór Marianna, Lucifert Mensáros László alakította. Ezek után nem meglepő, hogy Huszti Péter lett a legfiatalabb színész, aki átvehette a Kossuth-díjat. Történt mindez 1978-ban.

8. A hangja!

Az ő hangját azonnal, egy-két szó után meg lehet ismerni. Ha szaval, ha énekel, ha hangjátékban halljuk. Gyakori vendég volt a rádióban is, többek között egyik saját könyvét, a Srác a kakasülőn-t is az ő tolmácsolásában hallgathattuk.

A Magyar Rádió 20-as stúdiója, Aranyosi Magda A kommunard című Frankel Leóról szóló rádiójátékának felvétele. Huszti Péter színművész.
Forrás: Fortepan

9. Cyrano

Újabb klasszikus a Madách Színházból, 1985-ből. Rostand drámáját a nagy orrú lovagról Lengyel György rendezésében láthattuk, a címszerepben Huszti Péterrel.

10. „Ahogy Tolnay Klári nézett!”

Huszti Péter könyveiben nemcsak saját pályája és élete eseményeit gyűjti össze, de emléket állít azoknak a csodálatos művészeknek, akikkel volt lehetősége együtt dolgozni. A tisztelgés az elődök előtt az ő életében mindig is fontos szerepet játszott. Az alábbi beszélgetésben sokukról mesél jó adag humorral.

További videók itt: https://husztipeter.hu/videok/szinhaz/

Kiemelt fotó: MTI