1926-ban a magyar fővárosba rendezték az első hivatalos sakkolimpiát, és csaknem 100 évvel később megint Budapestre jönnek a világ legjobb játékosai. 1926-ban egyébként a magyar csapat győzött, csakúgy, mint 1927-ben, ’28-ban, 1936-ban és 1978-ban. (A férfiakról van szó, a nőkről később!) A legeredményesebb ország még mindig a Szovjetunió, ennek a ma már nem létező államnak van a legtöbb győzelme a sportág történetében.

Portisch Lajos

A versenyt szeptember 10-23. között rendezik meg a BOK Csarnokba, ahová érdemes lesz kilátogatni. A partikra délután három órától kerül sor, de sok más egyéb program is várja a 64 mező szerelmeseit. Kiállítások, rendhagyó sakkjátékok, szimultánok, és lesz lehetőség megismerkedni a világ valaha élt legeredményesebb női játékosa, Polgár Judit oktatási programjával, a Sakkpalotával.

A három Polgár-lány 1988-ban és 1990-ben is olimpiai bajnokságot nyert, Mádl Ildikóval kiegészülve. Mind a négy bajnoknő ott lesz az olimpián! Mádl Ildikó 15 táblás szimultánt ad szombaton délután öt órakor. A kiváló tapolcai sakkozó életében az első olimpiai bajnokság élményéhez fájdalmas veszteség társul, hiszen vőlegénye akkor szenvedett halálos balesetet, amikor éppen a verseny helyszínére tartott, Szalonikibe.