A csodálatos adottságokkal rendelkező játszóhely mára a hazai és nemzetközi szabadtéri színházak mezőnyének igencsak meghatározó tagjává vált, hiszen az anyaországi és a határon túli társulatok mindegyike rendszeresen fellépett itt, miként a Temesvár, Nagyvárad, Komárom és Beregszász színházai is. Mindez a szervezők szerint ékesen bizonyítja, hogy létezik közös értékeinket megóvó, új kulturális értékeket teremtő, határokon átívelő együttgondolkodás.

A nyitóeseményen, június 26-án a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatóinak prezentálásában láthatjuk Csokonai Vitéz Mihály első eredeti színdarabját különleges megközelítésben, a Tempefőit. A darab egy poétáról szól, aki képtelen megélni a költészetből, de nem adja fel és miközben párfogókat keres, újra és újra bonyodalmakba keveredik. Csokonai egyébként nem fejezte be a művét (bár vázlatokat írt a végkifejlettel kapcsolatban), így lényegében az alkotókon múlik, milyen fordulatot tartogat a finálé. 

Szintén egy művész, jelesül Caravaggio, a 17. század eleji naturalisztikus ábrázolás iskolateremtő képviselőjének kálváriáját mutatja be Visky András darabja, amelyet a Temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház előadásában láthatunk június 29-én. 

Bazilika előtti hangulat (Forrás: Esztergomi Várszínház)

Az egyik legnépszerűbb produkció azonban idén garantáltan Verebes Linda és Pindroch Csaba színészházaspár közös előadása, a Mr. és Mrs. lesz.

A férfi és a női viszonyokat olykor drámaian, máskor komikusan ábrázoló darab sikerességéről sokat elárul, hogy a Budapesti Kamaraszínházban a legnézettebb előadás volt az intézmény bezárásáig, majd a Játékszín 2012-2013-as szezonjában szintén a legsikeresebb darabnak bizonyult.

Jelenleg a Thália Színház Mikroszínpadán látható állandó műsoron, azaz 13 évvel az ősbemutató után még mindig tömegek kíváncsiak rá. Nem kevésbé izgalmasnak ígérkezik a Sóska, sültkrumpli, amely két partjelző és egy futballbíró készülődését ábrázolja a két csapat sorsdöntő összecsapására, Egressy Zoltán remekműve ezen a történeten keresztül az állandó rivalizálást fogalmazza meg, meglehetősen szatirikusan. Az említettek mellett nem lehet szó nélkül elmenni a L’art Pour L’art Légitársaság estje, vagy Tolcsvay László-Müller Péter Sziámi szerzőtrió daljátéka, a Beszterce ostroma mellett sem. És szintén kiemelkedő produkció Verebes Ernő Pengetangó című musical drámája, amelyet az Esztergomi Várszínház, a Gyulai Várszínház és az Aradi Kamaraszínház hármas koprodukciójában lesz látható Tapasztó Ernő rendezésében. 

És nem lesz hiány komoly- és könnyűzenéből sem, a Bazilika előtti téren augusztus 9 és 10 között két nagyszabású koncertre is sor kerül: Kozma Orsi és a Mendelssohn Kamarazenekar a Barbra Streisand és én? című est keretében idézi meg a világhírű énekes-színésznőt az első este, majd másnap Bogányi Gergely zongoraművész lép fel a vendégzenészeivel.

Kiemelt kép: Az Esztergomi Várszínház nézőtere (Forrás: Esztergomi Várszínház)