Azt jól tudjuk az iskolából, hogy Petőfi még diákkorában vándorszínésznek állt, de Arany János hasonló, 1836-os kalandjáról nemigen esik szó. Hogy ez általa igencsak szégyellt féléves intermezzo nem ment teljesen feledésbe, nagyrészt a Bolond Istóknak köszönhető. Az ironikus hangvételű elbeszélő költemény második éneke körülbelül harminc évvel az érdekes kis életkitérő után született, a címszereplő alakjában egykori önmagát megrajzoló költő pedig a korábbiaknál jóval megengedőbben szemléli benne a lét – beleértve a sajátját is – tragikomédiáját.

Nem véletlenül lett ez a címe a róla készült filmnek, ahogyan nem véletlen, hogy éppen ezt az epizódot gondolták ily módon mozgóképen is feldolgozni, amikor az átéltek hatására az örök emberi-írói alapdilemma  – hogyan lehet „ember lenni mindég, minden körülményben” – csírái megjelennek Arany János lelkében.

Az eredetileg a televízióba szánt alkotást idén a kategória legjobbjának választották a Magyar Mozgókép Fesztiválon, és nem is érdemtelenül: ha a körmünket nem is rágjuk le izgalmunkban, egész jól elszórakozunk ezen az érdekes kis road-movie-n, amelyben Hubay Emmánuel Színi Társulatát követhetjük nyomon Debrecentől Máramarosszigetig, illetve ifjú főhősünk hirtelen és annak rendje és módja szerint helyenként igen fájdalmas felnövését – nem csak lelki értelemben.

Aranyt a színművészeti egyetemen frissen végzett Liber Ágoston játssza szerethető naivsággal és komolykodással, de igazán a karakteres mellékszereplők viszik el a show-t. Így az egyszerre nagylelkű és kegyetlen színi igazgató Hubay, valamint a színésznőként és asszonyként is mellőzött, büszke felesége; Pál András és Jordán Adél nyilván már rutinból le tudnák hozni ezeket a hozzájuk szerepkörileg különösen passzoló figurákat, ezt szerencsére egy pillanatig nem lehet tetten érni.

Úgy általában is mindenki egész jól „komédiázik”, így ha a sztori és a kivitelezés olyan is, mintha csak egy vázlata volna egy későbbi nagyjátékfilmnek, mégis érdemes a Bolond Istóknak egyestényi esélyt adni a moziban.

Fotók: Gordon Eszter