A Magyar Bor Akadémia (MBA) Év Bortermelője Magyarországon 2024 elismerését Liptai Zsolt, a Pannonhalmi Főapátság főborásza kapta – adta hírül az MTI. A díj nem egy bor kiváló minőségének elismerését jelenti, hanem a nyertes bortermelő több éven át tartó, kiemelkedő teljesítményéért, borainak állandó, kiváló minőségéért, azok hazai és külföldi sikereiért, a borszakmáért tett erőfeszítéseiért adományozható.

A magyar borászok által elnyerhető legrangosabb hazai kitüntetés nyertesét december 10-én hirdették ki. Az eseménynek otthont adó Gundel Étterem és Borpince tisztelete jeléül a Gundel Borpince egyik termét egy évre az aktuálisan címet viselő Év Bortermelője nevére dedikálja.

A teremtett borvidék – látogatás a Pannonhalmi Apátsági Pincészetben | Magyar Krónika

Ezer éve teremtetett a szőlő- és borkultúra Szent Márton hegyén és környékén a szerzetesek munkája által, mégis csak a kétezres évek elején született meg az önálló Pannonhalmi borvidék. Liptai Zsolt borásszal, ügyvezetővel, valamint Illés Tamás marketing- és kereskedelmi vezetővel beszélgettünk.

A Pannonhalmi borvidékről először nyerte el borász az Év Bortermelője címet. Liptai Zsolt irányításával a Pannonhalmi Apátsági Pincészet 50 hektárnyi területen művel szőlőt, hat nagyobb dűlőben, amelyek kiválasztásánál a terroir alapú szemlélet dominált – olvasható az MTI közleményében. A 2001 és 2010 között zajló szőlőtelepítési munkák révén ma már a teljes területen kizárólag új telepítésű ültetvényekről érkezik be a minőségi alapanyag a pincébe. Az ültetvények művelésében igyekszik megteremteni a korszerű gépesítés és az igényes kétkezi munka optimális egyensúlyát. A pincészet egyébként 400 ezer palack bort készít évente.

„Az apátság ezer éve a stabilitás, az időtlenség és a folyamatosság, alatta a település az állandó változás” – mondják Pannonhalmáról. A biztos alapoknak hála bátran formálódó környék sokak figyelmét felkeltette. Nemhiába mondta látogatása során Kazinczy, hogy a hely egész Pannóniát reprezentálja. Tőle ered a ma is használt elnevezés korai változata: Pannónia halma. A Magyar Krónika Magazin A hely szelleme rovatának Pannonhalmát bemutató cikkei itt olvashatók.

Liptai Zsolt szilárdan hisz abban, hogy a jó minőségű bor csakis kiváló alapanyagból készíthető el. Mivel a borászati technológia többet fejlődött az elmúlt öt évtizedben, mint az azt megelőző ötszáz évben, véleménye szerint nagy hibát követne el, ha kizárná magát a jelenkorból. Továbbra is klasszikus gravitációs technológiával dolgoznak, mint eleink évszázadokkal ezelőtt, viszont apró technológiai elemekben, az évjárat függvényében igyekeznek becsempészni a 21. századot is a mindennapi munkába.

A díjért versengők közül a jelölés során az öt legtöbb szavazatot kapott borász (betűrendben): Lamport József (Egri borvidék), Liptai Zsolt (Pannonhalmi borvidék), ifj. Szentpéteri Attila (Kunsági borvidék), ifj. Szepsy István (Tokaji borvidék), Vesztergombi Csaba (Szekszárdi borvidék).