Tökéletes meglepetések, mert minden egyes falat értő odafordulással, szakértelemmel és szeretettel készült. Az emberek pedig, akik előállították őket, a munkájuk iránt érzett mélységes tisztelettel és a közösségük iránt érzett felelősséggel élik minden napjukat. Megéri a termékeiket fogyasztani, a történetüket pedig megismerni.


Hidegen sajtolt méz Göncruszkáról
Sohajda Levente göncruszkai református lelkész édesapja halála után megörökölt néhány méhcsaládot, és gyülekezetével közösségi méhészkedésbe fogott a Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyei településen. „Azzal a hittel kezdtük el, hogy ha Krisztus követőiként valamibe belevágunk, akkor azt annak a felelősségével kell tennünk, hogy tevékenységünkkel nemcsak magunkról mutatunk képet, hanem az Úristenről teszünk bizonyságot. Ezért bármit csináljunk is, annak kivételesnek kell lennie” – fogalmazott a lelkész. Azonban nem csak a mézük lett különleges. Iskola, közösség és remény épült ott, ahol korábban szinte semmi nem volt.
A közösségi gondoskodással készült mézeket itt vásárolhatjátok meg.
A göncruszkai közösségről készített felemelő riportunkat pedig itt olvashatjátok el.


Öreg Ház Ízei sajtműhely
Németh Tamara nyomozóból lett sajtkészítő Szigetmonostoron. „Natúr, hagymás, kapros, bazsalikomos gomolya, parenyica, töltött mozzarella és az érleltek: trappista, edámi, óvári, néha egy kis brie, egy kis gouda – sorolja a lista szereplőit. – Olyan jó érzés, amikor a két kis fazékban felteszem hevíteni a tejet, harminckét fokon belekerülnek a különféle kultúrák, és nekik köszönhetően sosem lesz két egyforma termékem. Majd jön a nagy rácsodálkozás a vevők részéről, hogy a sajtnak ilyen íze van?”
Öreg Ház Ízei sajtműhely termékeit megtaláljátok Facebook-oldalukon.
Németh Tamarával készült interjúnkat itt olvashatjátok el.


Finomságok a Szent Mauríciusz-monostor kertjéből
Ora et labora, azaz imádkozzál és dolgozzál a bencés rend ismert jelmondata. Baán Izsák bencés szerzetes, a bakonybéli Szent Mauríciusz-monostor perjele maximálisan eleget is tesz mindezeknek. „A lekvárok, szörpök teljes egészében itt készülnek. Mi termeljük és szedjük a ribizlit, a mentát, a levendulát. Mi szárítjuk a gyógynövényeket a teához, a csokihoz, a szappanhoz, a likőrhöz, és együttműködünk különféle manufaktúrákkal, amelyek elkészítik a termékeket.”
A Szent Mauríciusz-monostor termékeit itt tudjátok megrendelni.
A Baán Izsákkal készült interjút pedig itt találjátok.


Gabko elképesztő csillijei
Nagy Gábor tíz éve egy habanero paprika hatására kezdett saját szórakozására csillit termeszteni. A hobbiból azóta hivatás lett, valamint egy brand, a Gabko, ami ma már számos családi asztal és éttermi fogás elengedhetetlen kelléke. „Sokan úgy állnak a csillimhez, hogy »hagyjad már, én alföldi parasztgyerek vagyok, mindent kibírok«, aztán meglepődnek. Tisztelni és értékelni kell az ételt. Aki így közelít, annak rengeteg örömöt ad.”
A nagymarosi termelő csillijeit itt vásárolhatjátok meg.
Mindenképpen olvassátok el Nagy Gáborral készült interjúnkat is!


Kávét a pörkölőtől!
Molnár Attila sokszorosan díjazott baristaként néhány éve One Eleven néven létrehozta saját pörkölőüzemét Sopronban. „Kávészüret két-három havonta más országban, a világ más területén van, mi ezt a szezonalitást követjük le. Ha éppen Peruban van a szüret ideje, akkor onnan szállíttatunk, ha Szumátrán vagy Kenyában, akkor onnan vásárolunk, és rendelésre, frissen pörkölünk. Így gyakorlatilag összekötjük a farmon lecsípett kávécseresznyét az otthonnal.”
Ha megkóstolnátok Molnár Attila különleges kávéit, itt tudjátok megrendelni őket.
A vele készült interjúnkat pedig itt olvashatjátok el.
Egy jó történetnél nincs szebb ajándék
Egy meghatározó gondolat, egy felemelő életút, egy reményteli kísérlet bőven túlmutat azon a néhány percen, amíg elolvasunk egy interjút, egy riportot. Megragad, formál, örökre velünk marad. Ha a fenti finomságok mellett tartalmas történetekkel is szívesen meglepnétek szeretteiteket, ajándékozzátok meg őket Magyar Krónika-előfizetéssel!