Fricska étteremlakás 

Mi is sem illusztrálja jobban valakinek az elhivatottságát, mint az, hogy naponta oda-vissza akár közel 250 kilométert is hajlandó utazni azért, hogy a szenvedélyéért éljen. Rácz Krisztián, a Fricska étteremlakás üzletvezető-séfje azonban örömmel teszi ezt, de ha megnézzük a vendéglátóhely miliőjét, mindez könnyen érthetővé válik, hiszen a Séd patak és kolostorromok mellett helyezkedik el. A hamburgerek, a grillezett ételek és egyéb főételek elfogyasztása közben a teraszról Szent István és Boldog Gizella szobrában is gyönyörködhetünk, hideg időben pedig az ötszázötven éves Frick malomban található belső térben falatozhatunk. 

Fricska a megszokottnak, többlet a mindennapjainknak | Magyar Krónika

A Séd mentén álló malomépület hívogató padokkal, barátságos fényfüzérekkel és minőségi ételekkel várja és marasztalja a Veszprémbe látogatókat.

Völgy Fagyizó 

Szokás mondani, hogy pálinkát bármiből lehet készíteni, Veszprémben azonban megtapasztalhatjuk, hogy ez az állítás a fagylaltra is igaz. A Fricskához hasonlóan kolostorok szomszédságában elhelyezkedő Völgy Fagyizóban mások mellett tökmagos-sós vaníliás – utóbbival 2020-ban a Balaton Fagyija versenyen különdíjat is nyertek –, borsos marcipános, rozmaringos, mézes répás, baconös-datolyás és cserszegifűszeres, valamint sörös ízesítésben is kínálják a desszertet, a választéknak csak a vendéglátóhelyet alapító házaspár fantáziája szabhat határt. Nem véletlen, hogy nem csak a helyiek nagy kedvence a cukrászda, hanem szerte az országból is sokan keresik fel őket. 

Rozmaringos, mézes répa- és sörfagylalt – ízkavalkád a veszprémi vár tövében | Magyar Krónika

A veszprémi Völgy Fagyizó kínálata meglepetést biztosan, csalódást semmiképpen sem okoz a betérőknek.

Füge Fagyiudvar és Kávézó

Nem a Völgy az egyetlen hely Veszprémben, ahol különleges fagylaltokat kóstolhatunk. Dobos Márton a feleségével, az ő testvérével és annak barátnője közösen nyitott cukrászdát a városban. Kezdetben csak egy apró, szezonálisan nyitva tartó bódéban gondolkodtak, erre a főtértől néhány méterre elhelyezkedő történelmi ház hátsó kis helyisége tökéletesnek is bizonyult, majd amikor annak tulajdonos felvetette, hogy vegyék ki az épület aljában elhelyezkedő régi, boltívekkel tarkított üzlethelyiséget is, a tervük a vártnál nagyobbra nőtt. 

Az azóta egész évben nyitva tartó cukrászda tulajdonosai vallják, amikor felvesznek egy kollégát, nem az a fontos, hogy képes legyen hattyút rajzolni a kávé habjából, hanem, hogy minél kedvesebb és barátságosabb legyen a vendégekkel. Bejött a stratégiájuk, azóta számtalan törzsvendégeket köszönthetnek, de a vidám légkör mellett nyilvánvalóan a kínálat is hívogató: mások mellett mangó-maracuja, málnás matcha tea vagy fahéjas fügés keksz ízesítésű fagylaltot is találunk az étlapon. 

Füge: fagyi, kávé, vendégszeretet | Magyar Krónika

A veszprémi Füge Fagyiudvar és Kávézó megnyitása a tulajdonosok és a város életében is egy új fejezet kezdetét jelentette.

Wine & Vinyl Bar & Store

Zsandár Tamás korábban szórakozóhelyeket vezetett, dj-zett, miközben szenvedélyesen gyűjtötte a bakeliteket és érdeklődött a borok iránt is, szakértő vizsgát is tett. Ez a két terület később igencsak különleges módon találkozott, elkezdett ugyanis szőlőben partyk-at tartani, ezeken is ő maga volt a lemezlovas. Nyilván egy ilyen unikális rendezvénysorozat hamar nagy népszerűségre tett szert, így alakult ki benne az elképzelés, kéne egy állandó hely ezeknek a programoknak. A dj barátjával, Cyborg Templarral közösen alapított Wine & Vinyl Bar & Store-ban az elképesztő borválaszték mellett folyamatosan szól a pop, a rock, vagy éppen jazz, hétvégente lényegében egy házibuliba cseppenhetünk. Az is volt Zsandár Tamás vágya, hogy minden látogató úgy érezze magát, mintha a saját nappalijába lépne be. 

Ami itt van, az egy darab belőlem – a veszprémi Wine & Vinylben jártunk | Magyar Krónika

„Fontos eljutni oda, hogy az ember fel tudjon tenni egy jó lemezt, és a kedvenc pohár bora mellett végighallgathasson egy albumot anélkül, hogy rohanna vala …

Kunszt! 

És ha Wine & Vinyl Bar & Store-ban túlzásba vittük volna a bulit, a másnapot Kunszt!-ban pihenhetjük ki: szemben a McDonald’s szigorú szabályrendszerével, itt egész nap ,,reggelizhetünk”, a kínálatban a különböző péksütemények és szendvicsek mellett mások mellett töltött bundáskenyeret vagy amerikai palacsintát is találni. A Tóth Andrej tervezőgrafikus, képzőművész által megálmodott vendéglátóhely és dizájnbolt azonban nem csak gasztronómiát, hanem kultúrát is kínál: olykor kortárs kiállítások kapnak helyet az épületben, de volt már például kerámiakészítő, sőt, házszámfestő workshop is.

Galéria, kávézó, a dizájn szecessziós bástyája – ilyen a veszprémi Kunszt! | Magyar Krónika

Az Óváros téren álló Rosenberg-ház központi épülete és a Kunszt!-nak hála, közösségi központja is Veszprémnek.

Papírkutya

Pék Attila és Rétfalvi Bernadett a karrierjüket mások mellett a budapesti Hivatal kávézóban, a Csiga Cafe-ban vagy a Fecske presszóban kezdték, majd idővel besokalltak a nagyvárosi forgatagtól, miként a házaspár fogalmaz, normalitásra vágytak. Így jött az ötlet, hogy Bernadett szülővárosában, Veszprémben kezdjenek új életet és egy egészen más mentalitást képviselő helyet nyissanak. A Bodza nevű kutyájukról elnevezett Papírkutyába belépve már a bejárati ajtón egy verssel fogadnak, a falakon tárlatokat láthatunk, többféle húsos és vegetáriánus fogásból, vagy éppen pho leves és hummusz közül választhatunk, esténként magyar és külföldi jazz-zenészek váltják egymást a színpadon, a koncerteket pedig rumkülönlegességekkel öblíthetjük le.

Ami emberi, az élhető – látogatás a veszprémi Papírkutyában | Magyar Krónika

Hogy lehet élettel megtölteni a kongó óvárost? Sok település keresi a választ a kérdésre; Veszprém talán meg is találta. Az Európa kulturális fővárosa progr …

Kiemelt kép: Papírkutya (Fotó: Földházi Árpád)