Nem véletlen, hogy a Lepattanó kapcsán elsősorban arról lehetett hallani, hogy a Dallas Bobby Ewingját alakító Patrick Duffy fontos szerepet játszik a filmben, illetve a sztár hazánkba is látogatott, megfordult az ország több pontján, köztük a miskolci Cinefesten, és nem arról szóltak a hírek, hogy egy zseniális vígjátékkal gazdagodott a hazai mozgókép. Ugyanis az utóbbi állítás sajnos nem állná meg a helyét.

Kár érte, mert a jó szándék minden percén érezhető, miként Scherer Péter a sajtóvetítés után tartott pódiumbeszélgetésen elmondta, azért vállalta a kreatív produceri feladatokat is a főszerep mellett, mert nagyon tetszett neki, hogy a filmben szerethető kisemberek csetlenek-botlanak, és küzdenek az álmuk valóra válásáért.

Scherer Péter: „Nem mindig beszélek szépen”

Scherer Péter a Lepattanóban egy korosodó férfit alakít, aki mániákusan rajong a gombfociért. A premier kapcsán kérdeztük arról, melyik hobbija tölti el hasonló lelkesedéssel, mely szerepeire a legbüszkébb, és miért viszi mindig magával a fellépéseire Jancsó Miklós és Antal Nimród forgatókönyvét.

A színész a történetben Kálmánt alakítja, akinek az egész élete lényegében nem szól másról, mint a gombfociról, és sikerülne is kijutnia a csapatával az Európa-bajnokságra, amikor váratlanul anyagi okok miatt visszavonják a nevezésüket. A fia megsajnálja az apját, aki egyébként is betegeskedik, így amikor véletlenül egy dúsgazdag amerikai 100 millió forintot utal a számlájára, azt hazudja az öregnek, hogy az ő csapatuk támogatására érkezett a pénz, noha tudja, a tette miatt könnyedén bilincs kattanhat a karján.

A jó sportfilmek legnagyobb ismérve az, hogy még azoknak a nézőknek is képes átadni a szóban forgó sportág iránti szeretet és szenvedélyt, akiket végtelenül hidegen hagy, ezt a küldetést azonban a Lepattanónak nem sikerül teljesítenie. Egy jó vígjátéknak pedig az a nem hivatalos definíciója, hogy nagyokat nevetünk rajta, de a moziteremben nagyrészt síri csend volt, a poénok többsége sajnálatosan besült.

Lepattanó (Fotó: Gordon Eszter)

Teljes kudarcról azonban szerencsére nem beszélhetünk, Scherer Pétert mindig öröm látni, és ezúttal is életet lehel a produkcióba, mellette számos szórakoztató és kellemesen furcsa mellékszereplő szintén üdítő színfoltot ad a filmek, valamint a romantikus szálban Derzsi Dezső és Waskovics Andrea között meglepően jól működik a kémia. És Patrick Duffy is kitűnő választás volt az amerikai mecénás szerepére, ritkán tűnik fel, de akkor uralja a vásznat. Valamint bár említettük, hogy a poénok többsége nem üt igazán, legalább nem is kínosak, mint oly sok hazai vígjátékban.

A Lepattanó egyébként eredetileg a TV2-n debütált volna, és televíziós produkcióként jóval elfogadhatóbb is, mint mozifilmként. Kis képernyőn valószínűleg sokkal több néző is szavaz majd bizalmat neki, annál a kevesebb mint ötezer főnél mindenesetre biztosan többen, mint amennyien jegyet váltottak rá az első hétvégén.

Kiemelt kép: Lepattanó (Forrás: JUNO11 Pictures)