Kétvölgy Kertje kultúrtörténeti kávézó és szatócsbolt, Kétvölgy

A Vendvidéken talált otthonra és hivatásra Oszlányi Kincső, akiben régóta élt a vágy, hogy legyen egy kis szatócs­boltja a Toszkánában látott helyi termékeket kínáló pici falusi üzletek mintájára. A kétvölgyi kisboltot átvéve valósíthatta meg álmát, hogy az újjászületett szatócsboltba a környékbeli termelők portékáit – sajtot, füstölt árukat, lekvárt, házi szörpöt – kínálja, az itt élőknek számára biztosított alapvető élelmiszerek mellett. Oszlányi Kincső és munkatársai a termékeknél nem a mennyiségre, hanem a minőségre helyezik a hangsúlyt, a pékárut maguk készítik, mindennap sütnek kovászos kenyeret is. 2021-ben cukrászműhellyel és melegkonyhával bővült a bolt, így olyan, az Őrség, a Vendvidék és Szlovénia bizonyos területeire jellemző fogásokat is el tudnak készíteni, mint a vasi dödölle vagy a gibanica, más néven százrétű rétes.

Batha-porta, Szalafő

Batha Pál húsz éve kezdett olajat sajtolni Szalafőn, ahol a tökmagolaj-készítés jelentős múltra tekint vissza. Azonban nem érte be a hagyományos eljárással, az Őrségben elsőként próbálta ki, majd meg is honosította a hidegsajtolási technológiát. Ma már a tökmag mellett a dió-, a mák-, a szőlőmag-, a máriatövismag-, a lenmag-, a sárgabarackmag- és a csipkebogyómag-olajat is hidegen sajtolja. Az olajsajtolásból megmaradt, takarmánynak kiváló olajpogácsák pedig ötletet adtak egy mangalicafarmhoz. A szabadtartásban élő állatokat tradicio­nális módon tartja, a farmon kis feldolgozóüzem is működik, ahol Pál hagyományos füstöléssel készíti a termékeit. A mangalicák mellett ugyanazon a takarmányon, ugyanolyan szabadon fehér disznókat is tart. Ahogy az olajsajtolásra a mangalicafarm ötlete épült, úgy a házi finomságok a portatulajdonost lakásétterem létrehozására inspirálták, így a finom falatokat helyben is el lehet fogyasztani.

Pajta étterem, Őriszentpéter

Marjai Flóra és Kvasznicza Ferenc, az őriszentpéteri Pajta étterem tulajdonosai tizenegy éve működtetik a helyet, ami a kezdetektől természetes módon fejlődött: ahogy egyet léptek előre, az utat nyitott valami nagyobb felé. Amikor a Pajta már mindkettőjük teljes jelenlétét és összes energiáját megkívánta, úgy döntöttek, Őriszentpéteren kezdik el felnőtt életüket. A tulajdonosok az összes munkafolyamatból részt vállalnak, hogy kapcsolódhassanak csapatukhoz és a vendégekhez is. Az étteremben nem újragondolt helyi ételeket kínálnak, egyszerűen csak élnek a környék adta lehetőségekkel. Az étlap szezonális termékeken alapul, amelyeket a környékről, helyi termelőktől szereznek be, így lesz a Pajtában a végeredmény minden erőltetettség nélkül őrségi.

+ 1 Őrségi Népi Műemlékegyüttes, Szalafő

Ha az Őrség gyönyörű, érintetlen vidékét barangoljuk be, érdemes látogatást tennünk a Szalafőn található pityerszeri skanzenben. Az Őrségi Népi Műemlékegyüttes célja a szeres településforma megóvása és bemutatása. Szalafő hét szerből áll, ezek egyike Pityerszer, ahol a három, helyben megőrzött és korabeli eszközökkel berendezett portát – a kerített házat, az emeletes kástut és a kontyos házat – bejárva valóságos időutazásban lehet részünk. A szabadtéri falumúzeum épületeiben nemcsak az őrségi hagyományok kelnek életre, de a részletgazdag tárlat bemutatja az egykori „őrt állók” életmódját és kulturális örökségét is.