Amikor nulla fok alá kúszik a hőmérő higanyszála, legtöbbünknek eszébe sem jut, hogy kidugja az orrát a meleg szobából. Pedig az ország ilyenkor is rengeteg csodát rejt – ha pedig már egészen átfagytatok, remek teázókat ajánlunk, ahol kívül-belül átmelegedhettek! 

Aszófő

A környékre látogatókat leginkább a Tihanyi-félsziget látnivalói vonzzák, azonban a földnyelv bejáratánál megbúvó, négyszáz fős Aszófő is megérdemli a figyelmünket. Sétáljunk végig a település leghíresebb látnivalója, a 19. század végén épült, műemléki védelem alatt álló vörösmáli pince- és présházsor előtt. Aszófő másik fontos történelmi emléke a 13. századól származó, szép környezetben található kövesdi templomrom, amely fontos és egyben szomorú eleme település történetének: 1552-ben a törökök elpusztították a támadások elől a templomba menekülő lakosokkal együtt.

Hol melegedhetünk meg a séta után? A Nagyi kertje teaház és étteremben.

A kövesdi templomromtól szűk tízperces sétával érhetjük el a teaházat. A középpontban egy hatalmas téglakályha foglal helyet, ami télen még a szokásosnál is hívogatóbbá varázsolja az amúgy is barátságos és meghitt helyet. A gondosan válogatott teák fűszeres illata, halk zene, süppedős fotelek garantálják az elcsendesedést. A tea mellé pedig mindenképpen próbáljunk ki valamit a helyben készült ínycsiklandó sütemények és pogácsák közül! Ha pedig tiszta időt sikerül kifognunk, akkor még a gyönyörű, Tihanyi-félszigetre nyíló kilátásban is gyönyörködhetünk. (Aszófő, Remete utca 2.)

Szeged

Számtalan látnivaló közül válogathatunk az év bármely szakában, ha ellátogatunk a Tisza-parti városba. Mi most egy tipikusan adventi programot javaslunk: december 24-éig a Szegedi karácsonyi hetek keretében ugyanis bármikor felfedezhetjük a fényárban úszó utcákat és tereket. A karácsonyi forgatag központi helyszíne a Dóm tér, itt állították fel az ötven méter magas, zárt kabinos óriáskereket, itt tekinthetjük meg a város hatalmas adventi koszorúját, és itt találjuk a kézműves-kirakodóvásárt is. Ha a környéken járunk, mindenképpen szánjunk időt a Szegedi Dóm Látogatóközpontban megtekinthető Karácsony felé címet viselő képzőművészeti tárlatra is!

Hol melegedhetünk meg a séta után? Az Antique Cafe & Teában.

Régi fabútorok, könyvek mindenhol, átható kávé- és teaillat fogadja a látogatókat, ha belépnek az Antique Cafe & Tea ajtaján. Hangulatban otthonosan múltidéző, kávéban viszont mindenképpen új hullámos vonalra számítsunk. És bár kávéfronton kétségtelenül erős a hely, jó minőségű szálas teákat is kínálnak azoknak, akik inkább egy jó zöldtől, egy illatos mentától vagy egy oolong-tól várják a felmelegedést. (Szeged, Petőfi Sándor utca 39.)

Egy kis kitérő…

Ha már úgyis Szegeden járunk: mindenképpen ejtsük útba a Kék Elefánt kávézót! Mint a neve is sejteti, itt főleg kávékkal fogunk találkozni, nem is akármilyenekkel. Messze földön híres, kísérletező, minden cseppjükben csodálatos kávékkal. A téli időszakban azonban feketetea-alapú chai lattét és dirty chai lattét (az előbbi ital eszpresszóval megbolondított változata) is kínálnak, ami ha csak fele olyan jó, mint bármely kávéjuk, garantáltan feledhetetlen élményben lesz részünk! (Szeged, Klauzál tér 5.)

Szombathely

A város jelentős település volt a római korban, e periódus fellelt emlékeit máig őrzik, hagyományait pedig ápolják. A Savaria Múzeum állandó kiállításai segítenek a fényes múlt megismerésében. A Savaria – római város a borostyánkőúton nevet viselő kiállításon különleges élményben lehet részünk: a város egy régészetileg dokumentált útkereszteződését aprólékosan kidolgozott körpanoráma mutatja be. Szétnézve úgy érezhetjük, a régi városban állunk az egykori lakókkal, üzlethelyiségekkel és házakkal körülvéve. A tárlat megtekintése után sétáljunk át a barokk stílusú, háromszög formájú Fő téren, amit a karácsonyig tartó időszakban hangulatos karácsonyi vásár foglal el. 

Hol melegedhetünk meg a séta után? A Castellum teaházban.

A szombathelyi teázó és gyógynövénybolt összeállításunk egy különleges darabja: szálas teákat itt bizonyára nem, saját gyűjtésű gyógynövényekből készült főzeteket annál inkább kóstolhatunk. A Szombathelyi Egyházmegyei Karitász teaházában a citromfű-, cickafark-, menta-, levendulatea mellett kifejezetten a téli időszakra ajánlott teakeverékeket javasolnak: Tiszta légutak és torok teakeverék a megfázás ellen, fűszeres Szent Márton téli tea a karácsonyi hangolódásért, de jó választás lehet az év végi hajtásban a beszédes nevű, nyugtató hatású Mehet az idegeimre teakeverék is. A finom és hatásos teák mellé néhány kedves szóra, a teák fogyasztásával kapcsolatos jó tanácsra is számíthatunk a vendégszerető teaházasoktól. (Szombathely, Berzsenyi Dániel tér 3.)