A felvétel 1956 végén vagy ’57 elején készülhetett a USS Coral Sea fedélzetén és néhány hete került a Fortepan birtokába kanadai forrásból. Ez a felvétel lett Magyarország nyilvános privát fotóalbumának 200 ezredik képe, amely ráadásul a 200 ezer ’56-os menekült egyikétől származik.

A tengerészek szolidaritási akcióját egy ismeretlen magyar tengerész kezdeményezésére szervezték meg az amerikai hajón amerikai tengerészek, tisztelegve a forradalom hősei előtt. Az akció nem állt meg az üzenetnél. A legénység eredetileg karácsonyi ajándékokra gyűjtött, de végül úgy döntöttek, hogy a magyar menekülteknek ajánlják fel a pénzt.

Az amerikai anyahajóról készült fotó másolatait a magyar menekültek között terjesztették, így jutott el egy 13 éves magyar fiúhoz, Barabás I. Bélához, aki családjával együtt 1956 decemberében hagyta el Magyarországot, majd Kanadában telepedtek le. A fotó teljes története itt olvasható.

Miklós Tamási, a Fortepan alapítója elmondta:


„A fotót a véletlen hozta elénk, de nem is találhattunk volna jobb egyképes történetet az ünnepi pillanathoz. Megható, drámai, ismeretlen, érthetetlen. Ahogy a Fortepan története is 14 éve ilyen.”

A Fortepan dicsérete | Magyar Krónika

Családi pillanatok, egyházi élet az ötvenes években, Kádár-kori underground és budapesti propagandafotók – új képekkel bővült a Fortepan gyűjteménye.

A Fortepan 2010-ben indult, azóta 200 000 szabadon böngészhető, ingyenesen és szerzői jogi kötelezettségek nélkül letölthető régi fénykép került fel az adatbázisba.

Kiemelt kép: Fortepan / Béla I. Barabás