„A fény minden” – idézte egy idős fotós az élete során legbölcsebbnek bizonyult szakmai tanácsot, amit valaha kapott. Egy interjú alkalmával találkoztam vele, nagy hatást gyakorolt tett rám az alig másfél órás beszélgetésünk: világossá vált, hogy úgy tud ránézni tárgyakra, ahogyan kevesen, így az ő nézése, jobban mondva meglátásai nyomán válik művészetté az örökké zajló jelen. Az ő szavai jutottak eszembe Pécs belvárosában, miközben a közel ezeréves bazilika falainak ritmusra változott a színe, meg olykor az elhelyezkedése is. Itt tényleg a fény volt minden, csakhogy szemben a fényképezéssel, a művészek ezúttal nem konzerválták a valóságot, hanem megteremtették azt. Sok száz éves épületek falára, tízezrek által koptatott macskakövekre táncoltak életet, olyan vibráló jelent, aminek a látogatók is részeseivé válhattak.

Július 4. és 7. között tartották a 2024-es Zsolnay fényfesztivált. A 2016 óta hagyományosan megszervezett többnapos programon idén is Pécs ikonikus épületeit, tereit borította fényár, többek közt a dzsámit, a barbakánt, a Janus Pannonius utcát. Olyan módon világítják meg ilyenkor a falakat, a járdákat, hogy az ismerős felületek a rájuk vetített figuratív és nonfiguratív fényeknek hála megváltoznak, az ezerszer látott terek újszerűen hatnak. 

Idén a székesegyház homlokzatára a Rubik-kocka témájára készítettek műsort a fényművészek – mindegyik vetítés másképp volt gyönyörű. A közönség végül a német Jonas Denzel Chromatic Fusion című látványos, a helyszínen remek hangulatot teremtő alkotását választotta a legjobbnak:

Nemcsak a bazilika előtt, de belvárosszerte érdemes volt nézelődni, sőt ez évben először a Zsolnay Kulturális Negyed és környéke is a fényfesztivál helyszínéül szolgált. Legjobban akkor járt a látogató, ha a Fény útját követte, melyen húsz fényalkotást fedezhetett fel. Volt ezek között interaktív látványosság, például a dzsámi fényfestésében is részt vehettünk, testünkből formált „angyalok” szálltak a kupola felé, másutt a gyerekkorunkból ismerős árnyjáték professzionálisabb változatával szórakozhattunk, megint máshol lézershow-t csodálhattunk meg. 

Pécsett a fesztivál idejére szinte lehetetlen volt szállást találni, mert nemcsak hazánkból, de Marokkóból, Japánból és Kolumbiából is érkeztek látogatók. A nagy érdeklődés nem meglepő, aki egyszer részese volt a fesztiválnak, vissza akar jönni. Akinek eddig kimaradt, annak javasoljuk: jövőre pótolja az élményt.