Fiatalabb koromban hatalmas Lady Gaga-rajongó voltam, és a mai napig inspirálnak mind a dalai, mind a személyisége, és élénken él bennem az a pillanat, amikor először láttam a Born This Way videóklipjét. Ekkoriban már szupersztárnak számított, a debütáló albumából, a The Fame-ből mintegy 18 millió példányt adott el köszönhetően az olyan slágereinek, mint a Poker Face vagy a Paparazzi. Az eklektikus számaival és a különleges performanszaival korának legizgalmasabb és legnépszerűbb popelőadójává nőtte ki magát. Így mindenki izgatottan várta, mivel rukkol elő legközelebb, én is feliratkoztam a YouTube-csatornájára, és amikor megjelent az említett dalának a klipje, teljesen lenyűgözött. 

Alapvetően fontos számomra a tálalás és a képi világ, így ha tehetem, mindig videóval együtt hallgatok zenét, a Born This Way kisfilmje pedig különösképpen erőteljes, hatásos, valamint – bár ezt fiatalon még nem értettem meg – mély mondanivalót képvisel. 

Leegyszerűsítve arról szól, hogy legyen önbizalmunk és fogadjunk el magunkat olyannak, amilyennek születtünk. Ezt a mentalitást pedig én is a magaménak érzem. 

Lady Gaga pályáját pedig végigkíséri ez az üzenet: mindig vállalta, hogy nem egy szép nő, nem is próbálta sminkekkel vagy trükkökkel elfedni a tökéletlenségét, hanem sokszor éppen ellenkezőleg, az extravagáns megjelenése, a hajviselete, a kihúzott szeme olykor még rá is tesz egy lapáttal, és jobban kihangsúlyozza a hibáit. Részben ennek köszönhetően törte át a falat és vált világsztárrá, illetve utóbbiban közrejátszott az is, hogy akkoriban a legtöbb popelőadó tartalom nélküli imázsvideókat készített, az ő klipjei pedig mindig szóltak valamiről – legtöbbször szélsőséges képekkel és jelenetekkel beszéltek a fiatalokat érintő problémákról. 

Jól érezhető rajta, hogy széles perspektívából inspirálódott vizualitás terén, David Bowie-tól kezdve Marilyn Mansonig számtalan különleges személyiség hatott a sajátos világára. A Born This Way videójának elején visszafogottan, cuki egyszarvúnak öltözve láthatjuk, majd ahogy halad előre a szám, halálfejek és egyéb groteszk elemek váltják egymást. 

Az énekesnő közben egy torz élőlényt is megszül, és ez az az eleme a kisfilmnek, amit ízlésem szerint kihagyhatott volna, hiszen a vajúdásnak ez a visszataszító ábrázolása nem biztos, hogy vonzó üzenetet közvetít a fiatalok számára a gyermekvállalás kapcsán. Ezzel szemben annál pozitívabb példát állít azáltal, hogy fehérneműben is felvállalja a teljesen átlagos testét, azt közvetítve, hogy nem kell szégyenkeznünk, ha nem a marketingesek által idealizált fizikummal rendelkezünk. 

Dj Yamina (Forrás: Facebook)

És ez a dal is érzékelteti, milyen sokszínű előadóról van szó zenei szempontból is: szemben a legtöbb popsztárral, előszeretettel vegyíti a stílusokat, a dalban elektronikus és rockelemek is megjelennek, kiváló hangja van, több szólamban is énekel. Ez az eklektikusság a teljes pályáján tetten érhető, elég csupán a legfrissebb, visszatérő, leginkább countryra emlékeztető dalára, a Shallowra gondolni, amelyet a Csillag születik című filmhez írt. Mivel én nem éneklek és egészen más zenei stílust képviselek, így a saját szerzeményeimre nem hatott, illetve soha nem is jutott eszembe, hogy feldolgozzam a Born This Wayt vagy bármelyik slágerét – úgy tökéletes mindegyik, ahogyan van, eredeti formájában azonban nem illene a fellépéseimbe. 

Külsőségekben viszont annál inkább inspirált, én is szeretem az extrém ruha- és hajviseleteket, előadóművészként pedig arra törekszem, hogy a zene mellé show is társuljon. Éppen ezért kifejezetten kedvelem azokat a szórakozóhelyeket, ahol nagy gondot fordítanak a vizuálra és különleges fénytechnikával, valamint hatalmas ledfalakkal segítenek abban, hogy egy igazán látványos és különleges műsort adjak. Fontos számomra, hogy ha valaki ellátogat egy fellépésemre, akkor a soha nem hallott dalaim egyből szép képi emlékként is megmaradjanak. Például a Neon című klipemben is hatalmast hangsúlyt fektettem erre: bár imázsvideóról van szó, azaz nem mesél történetet, hanem a hangulatteremtésre született, fontos volt, hogy a különböző extrém ruhákon és sminkeken keresztül a személyiségem mindegyik oldalát bemutassam.  

Kiemelt kép: DJ Yamina