Rudolf Péternél már több mint egy éve porosodott a számára ismeretlen Búss Gábor Olivér forgatókönyve, amikor elkezdett elmélyülni benne. Általában éjszakánként olvasta, és azon kapta magát, hogy harminc másodpercenként felröhög. Ekkorra döbbent rá, mekkora kincs van a kezében, és ha belőle képes ilyen hatást kiváltani, akkor el kell érnie, hogy mindezt a közönségnek is átadja.

Minderről Kadarkai Endre riporter új beszélgetős műsorában, A nagy műben mesélt. A műsor megkerülhetetlen hazai popkulturális teljesítmények létrejöttét járja körül, nemrégiben pedig Rudolf Péter, az Üvegtigris rendezője, főszereplője és társforgatókönyvírója volt a vendég, aki részletesen beszélt a kultikus vígjáték megszületéséről.

Rudolf Péter: Einstein nem számolt az Őrséggel | Magyar Krónika

Ott ugyanis máshogy telik az idő, mint a világ többi szegletében. Ez volt az egyik vonása a helynek, amiért Rudolf Péter és felesége az első pillanatban vis …

A beszélgetésből kiderül, hogy a szkript első verziójára nem kaptak támogatást a készítők, ezután Kapitány Iván és Hársing Hilda segítségével a névelőktől a névmásokig aprólékos munkával átírták.

A filmet végül közel 130 ezren nézték meg a mozikban, ami ha nem is kiemelkedő, de igencsak szép szám volt akkoriban, azonban igazán a másodlagos piacon robbant az Üvegtigris. DVD-n és videókazettán több mint 20 ezren vásárolták meg, ezáltal az egyik legsikeresebb magyar filmnek számít a fizikai hordozók piacán. Rudolf Péter szerint éppen abban rejlik az Üvegtigris népszerűségének kulcsa, hogy baráti társaságok közösen tekintették meg, azaz:

,,Olyan emberek nézték együtt akik egymásra ismertek, vagy inkább a szomszédjukra.”

A színész-rendező kitért arra is, hogy szerinte sosem készítette volna el a filmet, ha a Rózsadombra születik, sokszor tapasztalja ugyanis, hogy még a magukat szociálisan érzékenynek tartó embernek is egyfajta felsőbbségrendűségi érzettel viszonyulnak a világ dolgaihoz, vagy éppen az alkotásban látható, szerencsétlen életű rétegekhez. Rudolf Péter azonban úgy vallja, az intellektus nem feltétlenül függ össze a kulturáltsággal, és nagyon fontos volt, hogy ezeket a szerethető, furcsa, bumburnyák, kiszolgáltatott figurákat kellő empátiával és semmiképpen sem értelmiségi gőggel közelítse meg.

A teljes beszélgetés – amelyben számtalan egyéb érdekes anekdota is elhangzik a filmmel kapcsolatban – alább tekinthető meg:

Kiemelt kép: Üvegtigris (Forrás: NFI)