A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének (VOSZ) Nógrád Vármegyei Szervezete immár 19. alkalommal rendezte meg a Nógrád Vármegyei Év Vállalkozója és Prima díj díjátadó gálát. Ezen alkalomból vállalkozói, szakmai, illetve Prima díjakat adtak át a vármegye legjobbjainak szombaton Rétságon, a Városi Művelődési Központ és Könyvtárban – számolt be róla a NOOL.

Nógrád Vármegyei Prima különdíjat vehetett át Mohos Zsófia fotográfus, akinek a munkásságáról korábban a Magyar Krónika lapjain is olvashattak.

Hol található Görbeország?

Mohos Zsófia fotográfus évek óta dokumentálja a Palócföld hamisítatlan atmoszféráját és azt az archaikus világot, amely lassanként talán csak fotókon él tovább. Egyik legkisebb megyénk, Nógrád rejti Görbeországot, melyet a legnagyobb palóc, a palócokat az irodalmi köztudatba beemelő Mikszáth Kálmán teremtett meg. Ezt a kicsiny „országot” keletről a Mátraalja és a Bükk-vidék, nyugatról pedig a Börzsöny határolja, észak felé a néhai Hont és Gömör vármegyében nyúlik el, délen pedig a Jászságig terjed. Görbeország a Palócföld szíve, s nem csupán a Cserhát jellegzetes dimbes-dombos tájaiban, a népi építészetet meglepően jól őrző falvaiban mutatja meg magát, a népszokások, a hagyományok ma is felfedezhető sokszínűségében, az itt élők lelkében szintén. Amikor évekkel ezelőtt a kéktúra 1160 kilométeréből 130-at a Cserhátban teljesítettem, kicsit úgy éreztem, mintha megállt volna az idő. A nagyvárosi életből és a napi mókuskerékből kilépve teljesen más világ fogadott, ahol nemcsak a túrázó számára oázissal felérő helyi italboltok közönségével beszélgetve kaptam reálisabb képet az országnak erről a szegletéről, de a kontyolt tetejű házak portáira belépve azt is érzékeltem, hogy a mindennapi élet nehézségei ellenére a hagyományok megtartása még ma is fontos identitásképző erő. A rögvalóság és egyfajta folyamatosan megélt spiritualitás különös keveréke érzékelhető e vidéken, ami mágikus realista hangulattal hatja át a tájakat és településeket – írtuk korábbi cikkünkben Mohos Zsófia forográfus munkásságáról.

A teljes cikk alább olvasható:

Mágikus realizmus palóc módra | Magyar Krónika

Valódi értékmentést végez a Highlights of Hungary címmel elismert fotográfus Mohos Zsófia azzal, hogy évek óta dokumentálja a Palócföld hamisítatlan atmoszféráját és azt az archaikus világot, amely lassanként talán csak fotókon él tovább.