Leütötték Szabó Jánost! Nyugdíjazása napján hazafelé tartott már a gyárból, és meg akarta akadályozni, hogy két bűnöző bemásszon az üzembe. Erre leütötték. Ezzel a krimibe illő eseménnyel kezdődött a Magyar Rádió 48 éven át tartó sikersorozata, A Szabó család. Nem tévedés: 48 évig tartott, és ma 65 éve sugározta az első részt a Kossuth Rádió. 

Az alkotók nem gondolkodtak ilyen hosszú szériában, azt remélték, néhány héten át örömmel fogadják majd a hallgatók az angyalföldi munkáscsalád fordulatos történetét. A hallgatók annyira megszerették, hogy egyszerűen nem engedték abbahagyni. Később is gyakran és határozottan nyilvánítottak véleményt, például visszaköveteltek bizonyos szereplőket. Szabóék lányának, Icunak volt egy szerelme, Zenthe Ferenc alakította, és amikor a fiatal férfi az egyik epizódban vízbe fulladt, lett nagy felháborodás. Olyan elsöprő erejű, hogy az alkotók gyorsan teremtettek egy másik karaktert, Kárpáti Zoltán újságírót, akit ugyanúgy Zenthe játszott, és aki hamarosan feleségül vette Icut, született is három gyerekük.

„Édesanyám volt az első Icu, haláláig, 1964 novemberéig” – emlékezik László Krisztina, akinek mindkét szülője A Szabó család tagja volt, hiszen az adásokat csaknem harminc éven át az édesapja, László Endre rendezte. A László család élete értelemszerűen Szabóékéhez igazodott, és ez így maradt Vörösmarty Lili tragikus és váratlan halála után is. 

„Édesanyám hatéves kora óta állt színpadon, a nagymamája és az édesanyja is színésznő volt. Ő pedig akkoriban a Magyar Rádió társulatának tagjaként rádiójátékokban szerepelt, és diafilmekhez is adta a hangját. Az emberek nagyon szerették, volt, hogy megjelentek a lakásunkon ismeretlen asszonyok, hoztak lekvárt, ajándékot „Icukának”, és nem értették, hogy én ki vagyok, amikor Icukának nincs is gyermeke. És ki az apám…? A szüleim mindketten halálukig dolgoztak A Szabó családban, apu közel harminc évig volt a rendezője. Az írók gyakran a lakásunkon beszélték át a cselekményt, és a nyaralást is úgy kellett igazítanunk, hogy csak a június végi felvételek után mehettünk ki a Pap-szigetre.” 

A Szabó család egész évben volt, lehetett negyven fok meleg vagy zúzmarás zimankó, ők minden kedden hatkor beköszöntek több százezer magyar család konyhájába vagy nappalijába, ki hol tartotta a rádiót. (Ismétlés csütörtök délelőtt!)

„Apu rendezett klasszikus és kortárs művekből készült színvonalas rádiójátékokat is, ám A Szabó család volt a biztos pont – emlékezik László Krisztina. – A kórházba is bement egy-egy színészhez, ha kellett, például Márkus Lászlóval nem sokkal halála előtt még felvettek néhány dialógust, és Apu végszavazott neki.”

A szó szerint ütős indítás után a sorozat leggyakrabban a hétköznapi élet medrében folyt. Születésnap, karácsony, bevásárlás, áremelés, elromlott mosógép, elveszített tornacipő, szerelem és sértődés, hűség és hűtlenség – mint bármelyik famíliában. Kicsit a fantázia, kicsit az élet, kicsit a színészek alakították a történetet és a karaktereket. És micsoda színészek! Szabó néni, aki amúgy az első részben meg sem szólalt, a sorozat központi alakja lett, de nem csoda, hiszen Gobbi Hilda adta a hangját. Szabó bácsiét pedig Szabó Ernő. A színész halála után Rajz János vette át a szerepet. Főszereplő volt még Benkő Gyula és a fia, Benkő Péter, Moór Marianna, Sütő Irén, Csákányi László, Horváth Tivadar.

A hallgatók egy része azonosította a színészeket az általuk játszott karakterekkel, de ez nem csak mókás jeleneteket eredményezett. A színész Szabó Ernő temetésén az emberek hangosan és bántóan hiányolták a koporsó mellől „özvegyét”, Szabó nénit, és Vörösmarty Lili temetésén is sírokat tapostak le, csak, hogy el tudjanak búcsúzni Icutól. Icu szerepét hamarosan Mednyánszky Ági vette át, ahogy Garics János halála után Laciét Csurka László. 

Az első adást Liska Dénes írta, a másodikat Baróti Géza, később Forgácsi István. Bozó László, Erőss Ágota és Kopányi György is a szerzők közé lépett. Érdekesség, hogy Erőss Ágota László Endre felesége lett, így a László és a Szabó család között megint kettős kötelék szövődött. Az állandó dramaturg Major Anna volt, és állandó elem volt az is, hogy az epizódok elején elmondták, mi történt az előző héten. 

A Szabó család 2007. február 19-én búcsúzott a hallgatóktól.

Kiemelt fotó forrása: Fortepan / Szalay Zoltán