A cimbalomról általában a népi zenekarok hangzása, esetleg a cigányzene jut eszünkbe. Lukács Miklós azonban ismét bebizonyította, hogy másként is lehet játszani a citerafélék családjába tartozó hangszeren – olvasható a Magyar Nemzet oldalán.

A zenész legújabb, a BMC Records gondozásában megjelent lemezén egy kivétellel nem saját szerzeményei, hanem közismert, világhírű számok hallhatóak. A lap hangsúlyozza, hogy soha nem született még olyan album a világon, amely kiaknázza a cimbalomban mint szólóhangszerben rejlő lehetőségeket. Lukács egyébként éppen az idén tavasszal tartott cimbalom mesterkurzust – a neves iskola történetében először – a Berklee College of Music spanyol kampuszán.

Lukács Miklós olyan előadók, együttesek munkásságából merít, akik nagy hatást gyakoroltak rá: Ennio Morricone (Deborah’s Theme), Keith Jarrett (My Song) éppúgy, mint Sting (Fields of Gold) vagy a Beatles (Norwegian Wood). Kivételnek egyedül az Aura – Hommagè á Peter Eötvös című saját szerzemény számít, amelyet a nemrégiben elhunyt, világhírű karmester-zeneszerzőnek ajánlott, akivel kifejezetten jó kapcsolatot ápolt.

A cikk szerzője kiemeli, hogy egy átiratokat, feldolgozásokat tartalmazó album, akkor tud erősen hatni, ha olyan érzést kelt a hallgatóban, mintha a darabokat eredetileg is erre a hangszerre írták volna. Ez a lemez ezt az élményt nyújtja – szögezi le.

Itt hallgathat bele az albumba: