Október 12-én átadták a felújított Magyar Nemzeti Múzeum Báthori István Múzeumát a Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyei Nyírbátorban. A beruházás során teljesen felújították és akadálymentesítették a műemléki védettség alatt álló épületet, de figyeltek az épített örökség és ezzel a történelmi múlt megóvására is. Az egykori minorita kolostor átalíktása során korszerű múzeumi tereket alakítottak ki, és egy új állandó kiállítást is létrehoztak.

Ecsedi Báthori István (1430–1493) erdélyi vajda az 1479-es kenyérmezei csatában szerzett kincsekből Bátorban nagyívű építkezéseket indított. A Báthori-család évszázadokon át vezető szerepet játszott az ország történelmében, sarjai összekötötték a szétszakított királyi Magyarországot és Erdélyt, uralkodót adtak Lengyelországnak és Litvániának, hadvezérek és államférfiak, egyházi méltóságok kerültek ki közülük.

A gazdag és nagyhatalmú család tagjai a kultúra bőkezű mecénásai, a hazai művelődéstörténet máig meghatározó alakjai voltak, csillaguk a 17. században leáldozott, és bár kincstár, könyvtár vagy egyszemélyes művészeti gyűjtemény nem maradt az utókorra, a család legendája, fennmaradt tárgyi emlékei a nemzet féltett örökségévé váltak.

Sárkányfogak – A Báthoriak története

A Báthori István vajda emléke előtt tisztelgő kiállítás

a hely szelleméhez méltó kreatív arculattal, izgalmas látványvilággal, eredeti műkincsek és valósághű műtárgymásolatok segítségével, valamint a legmodernebb virtuális technológiák segítségével mutatja be a Báthori-család történetét”

olvasható a múzeum honlapján.

A Sárkányfogak. A Báthoriak története című interaktív, játékos, családbarát tárlat számos digitális eszközzel szólítja meg a közönséget: ez az első olyan kiállítás Magyarországon, ahol a mesterséges intelligencia interaktív módon van jelen, vagyis a látogatók beszélgethetnek az MI-t megszemélyesítő színésszel. A kiállítás látogatóinak pedig két virtuális kalauza is akad. Ki más lehetne egyikük, mint a világ legvéresebb asszonyaként ismert Báthori Erzsébet, aki régi magyar nyelven szólítja meg a látogatót, hogy saját nézőpontjából mesélje el családja és önmaga sorsát. A másik kalauz pedig egy sárkány, a Báthoriak címerállata, a Bátor Vid hős csapásától elpusztult szörnyeteg dédunokája, a família esküdt ellensége, akit viszont már a látogatóknak kell leküzdenie – persze, csak virtuálisan.

A látványos kiállítás emellett felsorakoztatja a Báthori-család fennmaradt tárgyi emlékeit és történetének legizgalmasabb karaktereit.

További információk: https://bathorimuzeum.hu/

(MTI)

Nyitókép: Magyar Nemzeti Múzeum