Használjunk környezetbarát tisztítószereket!

Munkácsi Brigitta népszerű modellként vált ismertté, a háromgyerekes édesanya a környezettudatos és hulladékmentes életmód elkötelezett híve. Tapasztalatairól blogján és könyveiben is olvashatunk. Sokkal egészségesebben étkeznek, mint korábban, mivel nem fogyasztanak csomagolt, tartósított, előre feldolgozott élelmiszert, valamint figyelnek a szezonalitásra, a helyben kapható gyümölcsöket-zöldségeket vásárolják. Nyugodtabbá váltak a mindennapjaik, kiegyensúlyozottabbak lettek, mert van egy működő rendszerük. Kevesebb idő megy el a vásárlásra, a tervezésre, hiszen tudják, hogy mire van szükségük, és a tárgyak helyett a közös családi élményekre fektetik a hangsúlyt.

A fenntartható fogyasztást, a tudatos életmódot választóknak azt tanácsolja, hogy kezdjék azzal, amit a legkönnyebbnek és a magunkhoz legközelebb állónak éreznek, például ha élvezik a használtruha-vásárlást, érdemes azzal indítani. Brigitta számára a környezettudatosság és a hulladékmentesség felé vezető út fontos állomása volt a döntés, hogy mivel sem műanyag flakonokat nem akar termelni, sem vegyszerekkel teli tisztítószereket és szépségápoló szereket nem szeretne használni, a termékeket megpróbálja ő maga elkészíteni. Két megjelent könyve, a Levendula ​és ecet – 57 környezetbarát tisztítószer a vegyszermentes otthonért, illetve a Krémek ​és illatok – 57 házi készítésű szépségápoló című kötet egybesűríti mindazt, ami neki bevált. Brigitta ezzel szeretné könnyebbé tenni azok dolgát, akik ugyanazt az utat járják majd be, mint ő.

Fotómodellből a fenntartható életmód nagykövete | Magyar Krónika

A modellkarrierrel indult Munkácsi Brigitta háromgyerekes édesanya a környezettudatos és hulladékmentes életmód elkötelezett híve. Tapasztalatairól blogján …

Állítsunk össze kapszularuhatárat!

Kelemen Nóra Zöld gardróbja a fenntartható divat világát, Minimalizmus mindenkinek oldala pedig a minimalista hétköznapokat mutatja be. A kapszulagardrób kifejezés olyan tudatosan évszakokra összeválogatott ruhatárt jelent, ami viszonylag kevés darabból áll, de azok mindegyikében jól érzi magát az ember, egyszerűen kombinálhatók egymással, így változatosan, könnyen és stresszmentesen tud belőlük öltözködni. Ez a szemlélet pedig nemcsak a ruhatárunkra hat, hanem sok mindent megtanít önmagunkról is.

A lassú divat a termelés, az alapanyag és a gyártók tiszteletén alapul, és elengedhetetlen része, hogy hogyan bánunk a ruháinkkal. Nóra a ruhatára után az egész otthonát is többször egymás után átválogatta – ez pedig nemcsak könnyebbé tette a mindennapokat, de szemléletbeli változásokat is hozott. A minimalizmus segíti abban, hogy megkülönböztethesse az életében azt, ami valóban fontos és értéket képvisel, attól, ami csak terhel és feleslegesen van jelen.

Állítsunk össze kapszularuhatárat! | Magyar Krónika

Kelemen Nóra Zöld gardróbja a fenntartható divat világát, Minimalizmus mindenkinek oldala pedig a minimalista hétköznapokat mutatja be.

Szükségünk van a tápláló emberi érintésre

Kocsmáros Gabriella saját készítésű termékeivel és kozmetikai gyakorlatával egyaránt a slow szépségápolási filozófiát képviseli. Fontosnak tartja, hogy maga készítse el a termékeit, minden összetevőjüket tökéletesen ismerje, a legmegbízhatóbb hatóanyagokat használja, mert felelős a vendégeiért. Gabihoz pihenésért, a csöndért, a meghallgatásért, megértésért és ami a legfontosabb, az érintésért jönnek a vendégek. Úgy látja, hogy végtelenül nagy szükségünk van a tápláló emberi érintésre, ezért ezt alkalmazza a kozmetikai gyakorlatában, egyszerű alapanyagokból készült krémekkel, szérumokkal.

Gabiék családja a hétköznapokban is érvényesíti a slow szemléletet, nincs tévéjük, a gyerekek nem használnak okostelefont, az otthonukban nincs háttérzaj, nincsenek erős, feltűnő színek, apróságnak tűnik, de kerülik a márkajelzéssel ellátott termékeket is, mert azok is zavarják az észlelést. Olajmentes növényi étrend szerint étkeznek, ezért magukra főznek, ami tervezhetőbbé teszi az életüket.

Szükségünk van a tápláló emberi érintésre | Magyar Krónika

Kocsmáros Gabriella saját készítésű termékeivel és kozmetikai gyakorlatával egyaránt a slow szépségápolási filozófiát képviseli.

Vásároljuk csomagolásmentesen!

A Ne Pazarolj csomagolásmentes bolt és kávézóban a hulladékmentes háztartás minden kellékét és összetevőjét megtaláljuk. A zero waste, azaz hulladékmentes életmód követői a mozgalom eredeti jelentésének értelmében azt a célt tűzték maguk elé, hogy egyáltalán nem termelnek szemetet. A ma fogyasztásközpontú társadalmában pedig minden kis lépés, ami ebbe az irányba vezet, hatalmas jelentőséggel bír. Magyar-Hikisch Ági és Nemes Réka az üzlet megálmodói olyan árukészletet dolgoztak ki, ami a saját, erős szűrőiken is átment, és amivel segítenek mindenkinek, aki egészséges élelmiszereket szeretne vásárolni hulladékmentes módon. 

A szárazáruk, magvak, aszalványok, olajok, tejtermékek mellett fűszerek, teák, kávék, granolák, lekvárok is kaphatók, a pult finomságoktól roskadozik. A zöldség, gyümölcs frissen érkezik minden csütörtökön egy zöldségközösségen keresztül. A tisztító- és tisztálkodási szerek is kimérve kaphatók, de vannak bambusz fogkefék, szemet gyönyörködtető szappanok, csoda szép kerámiák, fatányérok. Minden pálmaolaj-, kesudió- és vegyszermentes, és főként hazai termelőktől származik. Az üzletben hulladékmentes szemléletű kávézó működik, a galérián játékokkal, könyvekkel teli gyereksarok található. Ági és Réka fontosnak tartják a szemléletformálást, ezért a bolt kínálata témába vágó képeskönyvekkel is bővült, sőt workshopokat, kézműves-foglalkozásokat is szerveznek.

Ne pazarolj – egy bolt, ahol a jövőnkért vásárolunk | Magyar Krónika

A budai Fő utcában a környezettudatos gondolkodás igazi oázisa vár, a Ne pazarolj csomagolásmentes bolt és kávézóban ugyanis mindent megtalálunk, amire egy …

Válasszuk a biozöldséget!

A Biokert Szigetmonostor alapítója Pető Áron a Kertészeti Egyetemen a folyamatos tartósítószer-használatról, fertőtlenítésről, a rengeteg kötelező megelőző permetezésről és az állandó gyomirtásról tanulva ásta bele magát a témába, és jött rá, hogy sokkal kisebb területen mindenféle káros anyag bevitele nélkül is meg lehet termelni ugyanazt a mennyiségű élelmiszert, csak több munkával jár. Ekkor köteleződött el a biogazdálkodás mellett. Szigetmonostoron kezdtek vegyszermentesen gazdálkodni egy közel egyhektáros, évek óta nem művelt területen, ami azért volt jó, mert így semmilyen vegyszer sem károsította.

A saját palánták nevelése alapvető számukra, mert így tudják garantálni az igazi biominőséget. A magjaikat a maguk keverte földbe vetik, így az első pillanattól teljes kontroll alatt tudják tartani a termelést. A sokféleség a kezdetektől fontos szempont, a Biokert gyakorlatában azt jelenti, hogy amit ezen a területen észszerűen meg lehet termelni, azt az év során mind meg is termelik, az újhagymától kezdve a retken, a spenóton, a salátán, a paradicsomon és a tökféléken át egy-két gabonaféléig. A zöldségek mellett pedig a szántóföldön termelt gyümölcsök közül van többfajta sárga- és görögdinnyéjük is. Nem használnak semmilyen csomagolóanyagot, a rengeteg zöldséget ömlesztve, rekeszekben viszik hetente a találkozási pontra, ahol a tagok maguk válogatják össze a terményeket.

Miért válaszd a biót? | Magyar Krónika

Pető Áron a Biokert Szigetmonostor alapítója gazdaságából vegyszermentesen gondozott zöldséggel és gyümölccsel látja el a közösséget

Vásároljunk ökogazdaságból!

Góra Róbert ipolyszalkai gasztrofarmján az állatok természetes körülmények között élnek. Róbert régi álma vált valóra az ökogazdaság létrehozásával. A vegyszermentes területen olyan növényeket termesztenek, amelyeket aztán megesznek az állatok, a jószágok trágyája pedig visszakerül a földbe. Az állatok a lehető legtermészetesebb körülmények között, ridegtartásban élnek. Róbert vállalkozásának végcélja az ökológiailag lehető legtisztább termékek előállítása.

A farm ökovágóhídján egyszerre csak egy sertést vágnak, a lehető legkíméletesebben és a lehető legrövidebb idő alatt, így az állat nem fél és nem szenved szállítás, várakoztatás közben, a húsa pedig nem tartalmaz stresszhormont. A vágást követő napokban dolgozzák fel a húst kizárólag természetes bioszerek alkalmazásával, és a lehető leghatékonyabban, minden részét felhasználva a saját üzletünkben értékesítik.

Miért vásároljunk ökogazdaságból? | Magyar Krónika

Miért vásároljunk ökogazdaságból? Szöveg: Ferenczi-Bónis OrsolyaFotó: Hölvényi KristófGóra Róbert gasztrofarmján az állatok természetes körülmények között é …

Védekezzünk a túlstimuláló világ ellen!

Horváth László, a Fonó ügyvezetője szerint minden helynek van egy nullpontja, ahonnan már nincs lejjebb. Ha azonban azon a nullponton rátalál valaki, megadatik a lehetőség az épülésre, újjászületésre – így történt ez a pajtákkal is. Paár Julianna, a PajtaKult nagykövete ezt a gondolatmenetet azzal egészítette ki, hogy ilyen nullpontja az embereknek is van. „Szinte mindenkinél elérkezik egyszer a tetőzés, egy olyan túltelített állapot, ahonnan egyszerűen nem lehet tovább gyorsulni, amire nem lehet még egy lapáttal rátenni. Túlstimulált világban élünk, és nem belülről, organikusan, a saját tempónkban stimulálódunk, hanem kívülről érnek olyan hatások, melyekre sokszor nem vágyunk.”

Mivel ezeket kizárni szinte lehetetlen, meg kell próbálnunk ellensúlyozni a hatásaikat, például azzal, hogy szellemi és kulturális rétegeket vonunk magunk köré vagy újrakapcsolódunk a természettel. Horváth László azért szeretné behozni a fenntartható lassulás fogalmát a magyar társadalomba, hogy felhívja a figyelmet arra, hogy a fogyasztáson alapuló világrend már nem sokáig áll fenn, és a túlélésünk záloga, hogy képesek leszünk-e ellátni magunkat. Hiába próbálja a mesterségesen felpörgetett világ ránk erőltetni a gyorsulást, ha az olyan lelket nyugtató szépségeket keressünk, mint amilyen egy pajta is lehet, amely bukolikus tereivel lassulásra, maradásra hív.

Hogyan védekezzünk a túlstimuláló világ ellen? | Magyar Krónika

Horváth László, a Fonó ügyvezetője a fenntartható lassulás fogalmáról beszélt a PajtaKult stábjának.

Kiemelt fotó: Máth Kristóf