Amikor 1965-ben a kecskeméti Univer Hetényegyházán új konzervüzemet hozott létre, két szempont vezette a döntéshozókat. Az egyik, hogy a helybéli asszonyoknak legyen hol dolgozniuk, a másik, hogy friss savanyúsággal lássák el a környék boltjait. Arra senki nem gondolt, hogy olyan termékeket fejlesztenek majd ki a Kecskemét melletti kistelepülésen, amelyik meghódítja az országot, és külföldön is sikert arat. Ez lett a Piros Arany, majd emberesebb testvére, az Erős Pista. 

Fotó: hungarikum.hu

A hetényegyházi üzemben külön brigád foglalkozott az újításokkal. A csapat amúgy csak férfiakból állt, így a célzottan a magyar nők otthoni teendőit megkönnyítő terméket ennek a többszörösen kitüntetett brigádnak köszönhetjük. Igaz, a tesztelés fázisába bevonták az üzem női dolgozóit, és meg is fogadták a tanácsaikat. A Kiváló Újító elismerést Bódogh József brigádvezető mellett Bontovics Lajos, Horváth György és Szabó Imre is megkapta, és kitüntették az üzem vezetőjét is a hatalmas siker után. 

A kis közösség ötféle paprikából állította össze a keveréket, a névadás sem okozott nekik gondot, hiszen a paprikatermő vidékeken a pirospaprikát piros aranyként emlegették már régóta. Egy korabeli riport szerint több száz szakácskönyvet halmoztak fel Bódogh Józsefék szobájában, volt abban régi és új, magyar és külföldi, abból inspirálódtak a szakemberek. A krémekbe kerülő fűszereket szárították, fertőtlenítették; a hetényegyházi krémek ugyanis hideg eljárással készültek.

Ötféle paprika, egyszerű recept és eljárás. Fotó: biokert.hu

Az első tubusos termék egyébként nem a legendás paprikakrém volt, hanem az ecetes torma. A Piros Arany 1968-ban került piacra, és az ötfajta paprikából készített finomság első ötszázezer tubusa két hónap alatt teljesen el is fogyott. 1973-ban csak a Piros Aranyból hatmillió darabot adtak el. Ne feledjük, ezekben az években vált divattá a szendvicskészítés, egy szendvicsekkel teli tál elképzelhetetlen volt pirospaprikakrém-díszítés nélkül. De került a híres paprikakrémből a gulyásba, pörköltbe, lecsóba és még sok hagyományos ételbe. 

Az újítók nem álltak le, kifejlesztették a tormakrémet, a zellerkrémet, a hagymakrémet, a gulyáskrémet, majd jött a majonéz és a mustár, utóbbi több ízesítésben. Akkor már két és fél millió forintért vásárolt svájci gépen zajlott a gyártás, de a hetényegyháziaknak mégis volt okuk panaszra: kevés volt a tubus. Azt ugyanis Magyarországon egyedül a Mátravidéki Fémművekben készítettek, és meg kellett küzdeni érte a gyógyszer- és kozmetikai iparral.

Talán ezért, talán másért döntöttek úgy, hogy a ma is népszerű Erős Pista már üveges kiszerelésben került piacra. A Piros Aranynál durvábbra őrölt, a paprika magját felismerhetően tartalmazó csípős paprikakrém ma is ott van minden háztartásban és minden asztalhoz vitt gulyásleves vagy halászlé mellett. A két legendás ételízesítő 2016 óta tartozik a hungarikumok közé.

Nyitókép: hungarikum.hu