„Talán nincs még egy olyan szakácskönyvszerző, akinek a neve ennyire összeforrott volna a rajongása tárgyával, mint Szatmári »Főzelékes« Ferié. Ennek a tőről metszett magyar ételfajtának ő a nem hivatalos, de jól ismert nagykövete. Évtizedes munkásságának összefoglalója ez a kötet, amely klasszikus fogásai mellett vadonatúj ételeket is tartalmaz, a teljességre törekvés igényével” – olvasható a Libri oldalán.

A tökfőzelék dicsérete – Életútinterjú a séfek séfével, Kalla Kálmánnal | Magyar Krónika

Az ő szakácskabátjából bújt elő a mai gasztronómia minden nagy alakja. A Gundel legendás séfe Paul Bocuse-nek tökfőzeléket kínált.

A Főzelékbiblia két fő egységből áll. Az „ószövetségi” részben a nagymama konyhájából vagy a napköziből jól ismert fogások elkészítéséhez – a zöldborsófőzeléktől kezdve a spenóton át a tökfőzelékig – kapunk recepteket. A második, „újszövetségi” részben pedig a kreativitásé a főszerep, Feri ötvözi a magyar gasztronómiai hagyományokat izgalmas, só-bors-paprika hármasán kívül eső fűszerekkel és főzelékben korábban ritkán látott zöldségekkel. Így kerülhet az asztalra például ajváros zöldbabfőzelék, édesköményes-narancsos lencsefőzelék vagy éppen padlizsános-paradicsomos csicseriborsó-főzelék. Természetesen nincs főzelék feltét nélkül, így ehhez a műfajhoz is kapunk egy pár használható ötletet: babpogácsa, borsófasírt, skót tojás, sőt zöldséges rizsgolyó is megkoronázhatja mostantól kedvenceinket – írja a portál.

Nyitókép: Facebook