Miért olyan nehéz innen elmenni? – Szerencsés Dániel 1983 

Még főiskolásként forgatott Sándor Pál filmjében, és rögtön főszerepet. Törőcsik Marival, Margitai Ágival, Garas Dezsővel, Bodrogi Gyulával és Kern Andrással. A film akkor jött ki, amikor diplomás színészként elkezdte a pályát. Elég jó indítás. A történet az 1956-os forradalom után játszódik, az október végi, november eleji időszakban szokta műsorra tűzni a televízió.

A tehetetlenség dühe – Dühöngő Ifjúság, Pesti Színház 1992

Első színházi rendezése – hatalmas siker hosszú éveken át. Kaszás Attila felejthetetlen volt Jimmy Porter szerepében, a többiek is remekeltek: Eszenyi Enikő, Igó Éva, Szarvas József, Mádi Szabó Gábor. 

Kinek a jobb keze bal! – Fekete Péter, Vígszínház 1997

Egy parádés beugrás. Fekete Péter szerepét Kern Andrásra osztotta Marton László, ám a színészt próbafolyamat közben, nem sokkal a bemutató előtt baleset érte. Ekkor ugrott be a címszerepbe Rudolf Péter, és aratott emlékezetes sikert az atombiztosan peches Pierre Lenoir szerepében. Létrával, vödörrel, csilláron lógva, esendően és roppant meggyőzően.  

Ó Rómeó, miért vagy te a dajka? – És Rómeó és Júlia 2000

Egy férfi, egy nő és más senki. Két ember, két színész, amúgy férj és feleség, játssza el a világirodalom legismertebb drámáját, díszletek és mindenféle körítés nélkül. Szavak, mozdulatok, hajló testek a térben, de persze ennél jóval több. Személyiség, fantázia, érvényes üzenet. Rudolf Péter és Nagy-Kálózy Eszter többszörösen díjazott előadását annak idején a Central Színházban mutatták be.

Rudolf Péter: Einstein nem számolt az Őrséggel | Magyar Krónika

Ott ugyanis máshogy telik az idő, mint a világ többi szegletében. Ez volt az egyik vonása a helynek, amiért Rudolf Péter és felesége az első pillanatban vis …

„Mér’, mi legyen? Fapuma?”  – Üvegtigris 2001, 2006 és 2010

Minden úgy kezdődött, hogy Búss Gábor Olivér írt egy színdarabot Rudolf Péternek. A darab valamennyit állt a fiókban, hogy a legjobbkor kerüljön elő és kerüljön a vászonra.

Az egyik legsikeresebb magyar filmet Rudolf Péter rendezte, és a főszereplő Lalit, a büfést is ő alakította. Parádésan!

Rudolf Péter: „Ha a Rózsadombra születek, sosem készül el az Üvegtigris” | Magyar Krónika

Érdekes kulisszatitkokat árult el a kultikus vígjáték Lalija Kadarkai Endrének egy új műsorban.

Döntés és szabadság – Mégis kinek az élete, Central Színház 2009 

„Minden, ami megkarcolja a lelket, az jó” – nyilatkozta egyszer. Hát, ez megkarcolta. Ken Harrisont, a balesetben lebénult férfit filmen Richard Burton játszotta, magyar színpadon pedig Huszti Péter. Rudolf Péter a szerep megformáláshoz segítséget kapott egy olyan nőtől, aki a főhőshöz hasonlóan balesetben bénult meg. Szakmai és emberi találkozás volt, a nézők pedig az emberi méltóság mibenlétén tűnődve hagyták el a nézőteret. 

Te vagy a tanár, aki szeretne… – Beugró (2007) és Mindenből egy van (2011)

Szituáció, improvizáció, szenzáció. Rögtönzés, játék, humor, humor, humor. A Beugrót Rudolf Péter vitte el a hátán, láthatóan lubickolt a jól adagolt szabadságban. Nem csoda, hogy nem sokkal később létrehozták a Mindenből egy van című, hasonló előadássorozatot. A Beugróban nagy színészek is vendégeskedtek, érdekes volt látni, hogy ez a műfaj nem való mindenkinek. Gyors észjárás és hatalmas adag kreativitás kell hozzá. Várjuk a folytatást.

Rudolf Péter a Mindenből egy van című előadásban

Néha már én is látom! Barátom, Harvey Vígszínház 2022

A Broadwayn 1944-ben bemutatott Mary Chase darabot már játszotta a Vígszínház, akkor is nagy sikerrel. Akkor a darab főszerepét, a kedves és intelligens Elwood P. Dowdot, aki egy láthatatlan, óriási fehér nyúllal barátkozik, Páger Antal alakította. A két éve műsorra tűzött vígjátékot Rudolf Péter már igazgatóként, és saját bevallása szerint a szokásosnál nagyobb lámpalázzal próbálta. Az előadás ma is megy – teltházzal!

Rudolf Péter a Barátom, Harvey című előadásban
Fotó: Vígszínház

Kiemelt kép forrás: MH / Hegedüs Róbert