Keresés
Close this search box.
Keresés
Close this search box.

Nem veszély, esély – összefogás kezdődött Magyarországon az életért

Naponta közel hatvan magzatra mondanak nemet Magyarországon. A Mindenki Születésnapja mottó, hívószó és egy alapítvány, amely párbeszédet sürget az életről. Az első nagy megmozdulásuk egy kampányséta szeptember 21-én Budapesten.
Naponta közel hatvan magzatra mondanak nemet Magyarországon. A Mindenki Születésnapja mottó, hívószó és egy alapítvány, amely párbeszédet sürget az életről. Az első nagy megmozdulásuk egy kampányséta szeptember 21-én Budapesten.

Magyarországon 1956. június 4-én engedélyezték az állami intézményekhez kötött abortuszt, közvetlenül azután, hogy 1955-ben a Szovjetunióban liberalizálták. Ezután 2020-ig 8,25 millió gyermek született hazánkban és 6,1 millió abortuszt hajtottak végre. Csak 2023-ban több, mint 21.000 terhességmegszakítást történt: az abortusz ma a harmadik leggyakoribb halálozási ok Magyarországon. Egy törvényes, elfogadott, bár nehéznek ítélt választás, a társadalmi működés része. A transzgenerációs traumákról szóló pszichológiai tudás elterjedése utat nyit egy másik következtetésnek is: ilyen számok mellett mostanra szinte minden magyar család hordoz az abortusszal kapcsolatos feltárt, vagy fel sem tárt történetet. 

A KSH nyilvánosan elérhető interaktív adatvizualizációján bárki ránézhet a népességstatisztikára és láthatja, hogy az elöregedő magyar társadalom korfája lassan, de biztosan koporsó alakot ölt. A többségi társadalom átlagéletkora és lélekszáma egyre magasabbnak mutatkozik a jövőben. Ezzel együtt az Ipsos felmérése szerint a magyarok több, mint hetven százaléka támogatja az abortuszt bármilyen élethelyzetben, tehát inkább áll a „nő teste, a nő döntése” szlogen, mint azon emberi jogi kérdéseket is felvető orvostudományi tény talaján, hogy az emberi élet a fogantatással kezdődik. Magyarul: a magzat ember, akinek joga van élni. 

Zsigeri reakciókon, paneleken, tévhiteken túl

Ahogy annyi minden, az emberi életről való gondolkodás is a szlogenek, a zsigeri reakciók, az érdekekkel körülbástyázott politikai véleménypanelek szintjén zajlik a közéletben, nem kivétel a magzati életről való gondolkodás sem. A Legyen mindenkinek születésnapja! kampány szervezői szerint kulcsfontosságú lenne a párbeszéd, mert csak így tudunk az évtizedes beidegződésektől és az esetleges tévhitektől eltávolodva új alapokra helyezett, felelős társadalmi döntéseket hozni. A tét mindössze mindannyiunk jövője, amely Albert Schweitzer Nobel-békedíjas orvos szerint „nem attól függ, hogy mennyire értjük, hanem hogy mennyire tiszteljük az életet.”

Legyen mindenkinek születésnapja! – a séta programja: 14 órakor gyülekeznek a résztvevők az Erzsébet téren, innen vonulnak át a Lánchídon át a Tabánba, ahol interaktív standok is várják az érkezőket. A 17:30-ig tartó program része egy közös születésnapi torta is, amelyet a Dobay Halásztelek-Cukrászda és Pékség biztosít a helyszínen. Az esemény részletei itt olvashatók

A szervezők meggyőződése, hogy a meg nem született gyermekéletek többsége megmenthető lenne, ha a közvélemény sokrétű, megalapozott információhoz jutna az élet kezdetével kapcsolatban, a társadalom pedig a megoldás illúzióját kínáló abortusz helyett az emberi élet védendő értékéből következő kötelességként ismerné fel a valódi és gyors támogatás feladatát. Ennek fontos része a válságvárandósoknak adott közvetlen és rendszerszintű segítségnyújtás, olvasható a kampánysétát szervező alapítvány honlapján.

Felvetésük nem előzmények nélküli. 2010 óta rendeznek csendes demonstrációkat, életvédő sétákat Dr. Tapolyai Mihály pszichiáter professzor kezdeményezésére június 4-én, a magyarországi abortuszlegalizáció napján. Az üzenet egyszerű, komolyan venni viszont következményekkel járna, talán ezért nem rengette meg a véleménypanelek falát: az élet nem veszély, esély. 

Szervezők: a Séta az életért csendes demonstrációk hagyománya nyomán négy szervezet kezdeményezte a szeptember 21-i Mindenki Születésnapja kampánysétát: a Jó, hogy vagy! Életvédők Szövetsége, amely több szervezetet is tömörít, az Együtt az Életért Egyesület, az Axióma Központ és az Aquinói Szent Tamás Közéleti Egyesület. A támogatók között szerepel a Magyar Védőnők Szakmai Szövetsége és a Nagycsaládosok Országos Egyesülete is, az esemény védnökei Keresztes Ilona, Földi-Kovács Andrea, Frivaldszky Edit és Móczár Gábor, nagykövetei pedig többek között Lackfi János, Zámbori Soma, Szalóki Ági és Dr. Csókay András.

„Nagyon fontos elkezdenünk beszélni erről a témáról, hiszen korunk első számú emberjogi kérdéséről van szó a magas számok és az élethez való jog alapvető jellege miatt. A törvény tanít, strukturálja a társadalmi gondolkodást.

Azt látjuk, hogy a többségi beidegződés szerint a törvénynek megfelelően jelenleg a krízisterhes nők helyzetére  ott a „törlés gomb”, az abortusz, ami valójában egy emberi élet kioltása árán újabb krízist teremt.

A Brit Pszichiátriai Folyóirat (BJPsych) tanulmánya szerint nyolcvanegy százalékkal magasabb az esély arra, hogy pszichés problémával kell megküzdenie egy abortuszon átesett nőnek. Életvédőként azt gondolom, hogy az abortusz az anyának és a magzatának is tragédia. Nem lehet releváns válasz a nők krízishelyzetére és nem nevezhetjük jóléti társadalomnak azt, amelyben ezt a választ adják” – mondja Pontifex Sára, a Mindenki Születésnapja Alapítvány szóvivője.   

Gyakori zsigeri reakció az általános életvédő megközelítéssel szemben, hogy az abortusz egy tartós szociális krízisben fogant gyermeket legkisebb rosszként egy kilátástalan élettől „ment meg”.

„Abszurd érvelés, hiszen egy már megszületett gyerek, vagy felnőtt – akár kilátástalannak tűnő – élethelyzetében mikor ajánlanánk, pláne törvénybe iktatott megoldásként, hogy oltsák ki az életét, mert így úgymond megmentjük a szenvedéstől vagy a „rossz életminőségtől”?

Nem lehet egyenlőségjelet rakni egy ember és a nehézségei, a körülményei közé. Ez nagyon sértő és negatív hozzáállás, hiszen azt mondjuk ezzel, hogy bizonyos életeket nem érdemes leélni, s hogy bizonyos nehézségeken nem lehet felülkerekedni” – veti fel Pontifex Sára.

Dr. Gallné Gróh Ilona, a Ringató alapítója a kampány sajtóeseményén 

„Egy ember életét nem tehetjük mérlegre egy másik ember élethelyzetével. Az anyaméhben fejlődő gyermek vagy él, vagy nem, vagy dobog a szíve, vagy nem, míg az anya élethelyzetét megannyi módon lehet javítani. Társadalmi kötelességünk, hogy olyan védőháló vegye körül a várandós nőket, ami lehetőséget, mi több, jogot ad nekik az abortusz elkerülésére” – összegzi az életvédő álláspont lényegét Frivaldszky Edit, a szeptember 21-i Legyen mindenkinek születésnapja! séta egyik védnöke.

Törlés gomb helyett érdemi segítség

Több olyan alig ismert életvédő civil szervezet is részt vesz a kampányban, amelyek tevékenysége évek óta kiterjed a felvilágosításra, az ismeretterjesztésre, a prevencióra, a válságterheseknek nyújtott lelki és fizikai segítségnyújtásra, de az abortuszon már átesettek gyógyulását támogató programokra is. Az Együtt az Életért Egyesület például állandó segélyhívó vonalat tart fenn és azért dolgozik, hogy elháruljanak a gyerekvállalás elől az akadályok nehéz élethelyzetben is, ha pedig a kismama úgy dönt, hogy nem tudja, nem akarja vállalni a gyermekét, segítenek az örökbe adásban, családot keresnek neki.

„Szeretnénk komoly társadalmi beszélgetést indítani arról, hogy miként lehetne a válságvárandós kismamák élethelyzetére érzékeny, valós segítséget nyújtani rendszerszinten, ami valójában már most egy konszenzusosan támogatott kérdés. A Szent István Intézet reprezentatív felmérése szerint ezt a magyarok 92 százaléka támogatná. A magyarok 94 százaléka szerint fontos lenne például segélyhívó számot feltüntetni már a terhességi teszteken is. A felmérés is mutatja, hogy ezen dolgozhatnánk együtt függetlenül attól, hogy ki mit gondol az abortuszról” – véli Pontifex Sára.                                                                                              

Pontifex Sára szóvivő

Ünnepelni, ami vitán felül áll

Számos témában történik társadalmi érzékenyítés, a magzatok helyzetének megértéséért, jogainak elfogadásáért azonban még nem indult ilyen nagyszabású kezdeményezés Magyarországon. A Legyen mindenkinek születésnapja! séta célja a gondolatébresztés, a párbeszéd-kezdeményezés és – nem mellesleg – annak ünneplése, ami vitán felül áll. „Az emberi méltóság, az élethez való jog közös alap, amely politikai, vallási meggyőződéstől független. Szeretnénk megmutatni az embereknek, hogy mindezek a magzatgyermekekre is vonatkoznak, s hogy az életpárti álláspont a tudományos álláspont” – mondja Pontifex Sára életvédő, szóvivő. 

„Az élet a fogantatással kezdődik. A Chicagói Egyetem felmérése kimutatta, hogy a biológusok 95 százaléka ezzel egyetért, tehát ebben a kérdésben konszenzus van.

Az ember fogantatása pillanatáról hordozza egyedi, teljes, megismételhetetlen genetikai programját. Az embrió az egyedi emberi élet teljes potenciáljával rendelkezik, mindössze a méhen belüli fejlődési szakaszban van.

Ezek orvostudományi tények, amelyekből egyenesen következik, hogy a magzetgyermeknek is méltósága van és elvitathatatlan joga az élethez, kiszolgáltatottsága miatt pedig külön védelmet érdemel. A közvélemény azonban nem csak a fogantatással kapcsolatos biológiai tudással nem rendelkezik, de a gyakran mindössze egészségügyi beavatkozásként említett abortusz erőszakos valóságával sincsen tisztában. Úgy gondoljuk, hogy joga van a magyar társadalomnak ezekhez az információkhoz” – teszi hozzá.

A Mindenki Születésnapja szervezői a nyilvános megmutatkozással, a kampánysétával, megszólalásaikkal, közösségi médiajelenlétükkel szeretnék befolyásolni a felelős közgondolkodást és pontos információkat adni az emberi élet kezdetéről, a magzati életekkel kapcsolatos kérdésekről. Ennek részeként hívnak mindenkit egy közös sétára szeptember 21-én 14 órára az Erzsébet térre.

Fotók: Mindenki születésnapja oldala

Hasonló tartalmak

Csűr a népi kultúráért a Galgamentén

Néptánc, népzene, népi játékok, hagyományos élőszavas mesemondás, kézműves-foglalkozás: a Csürdöngölő Alkotó és Rendezvényházban a néphagyomány minden elemét egységként élhetjük meg.

A weboldalon "cookie-kat" ("sütiket") használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk látogatóinknak. A sütikről bővebben az Adatkezelési tájékoztatóban olvashat. Elfogadás esetén jóváhagyja az Adatkezelési tájékoztatót, illetve a sütik használatát.

Adatvédelmi beállítások elmentve!
Adatvédelmi beállítások

Amikor meglátogat egy webhelyet az tárolhat vagy lekérhet információkat a böngészőben, főként sütik formájában. Itt beállíthatja személyes cookie szolgáltatásokat.


A weboldalunk fejlesztése érdekében nyomon követjük a felhasználói adatokat.
  • _ga

A Facebook segítségével nyomon követjük a kapcsolatokat a közösségi médiával.
  • _fbp

A weboldalunk fejlesztése érdekében nyomon követjük a felhasználói adatokat.
  • _ga
  • _ga_M1TCWC2EWM

Összes tiltása
Összes engedélyezése

KRoNIKA.HU Hírlevél

Légy részese a történetnek!