Az MVM Classic & Club néven induló új eseménysorozat klasszikus zenei hangversenyekből, jazz-, népzenei és könnyűzenei koncertekből áll. A klasszikus zenei események sorozata a Kossuth-díjas Junior Primák hangversenyével indul a Magyar Zene Házában június 2-án, a klubkoncertek nyitóeseménye június 6-án lesz a MOMkult szabadtéri színpadán. 

A június 2-ai hangverseny címe – Kossuth-díjas Junior Primák – nem véletlen, Balázs Jánost, Baráti Kristófot és Bogányi Gergelyt néhány év különbséggel tüntették ki Junior Prima és Kossuth-díjjal, játékukat pedig a szintén Junior Prima díjjal jutalmazott Anima Musicae Kamarazenekar kíséri.

Balázs János. Fotó: Cziffra György-fesztivál

A koncert több szempontból is különleges lesz, a program során elhangzanak olyan zenei kuriózumok, mint Mozart C-dúr szonátájának Edward Grieg által készített kétzongorás átirata, Bach c-moll kétzongorás versenyműve vagy Csajkovszkij Souvenir d’un lieu cher című, hegedűre és zongorára írt alkotása. A művek értő befogadásához Bucz Magor zenetörténész felvezetői szolgálnak segítségül.

Az est alaphangját Csajkovszkij hegedűre és zongorára komponált alkotása adja meg, amely Baráti Kristóf és Balázs János előadásában hangzik el. Utána az Anima Musicae Kamarazenekar mutatkozik be Sosztakovics hegedűduóinak kamarazenekari átiratával. Ezután Balázs János és Baráti Kristóf Liszt Ferenctől és Saint-Saënstól ad elő egy-egy művet.

Baráti Kristóf. Fotó: Csibi Szilvia

A műsor második felében Bogányi Gergely Balázs Jánossal Mozart Sonata facile-jét, az Anima Musicae Kamarazenekar kíséretében Mozart K 414-es zongoraversenyének zárótételeit adja elő. Az esemény zárásaként Balázs János csatlakozik a már színpadon levőkhöz, hogy együtt Bach c-moll kétzongorás concertóját szólaltassák meg a fináléban.

Bogányi Gergely. Fotó: Cziffra György-fesztivál
Kossuth-díjas Junior Primák

Balázs János, Baráti Kristóf, Bogányi Gergely és az Anima Musicae Kamarazenekar
Magyar Zene Háza, 2024. június 2. vasárnap 19.30
Csajkovszkij: Souvenir d’un lieu cher, op. 42 (Baráti Kristóf, Balázs János)
Sosztakovics: Hegedűduók (vonószenekari átirat – Anima Musicae Kamarazenekar)
Liszt: Magyar fantázia (vonószenekari átirat – Balázs János, Anima Musicae Kamarazenekar)
Saint-Saëns: Bevezetés és Rondo Capriccioso, op. 28 (Baráti Kristóf, Anima Musicae Kamarazenekar)

***
Mozart: C-dúr szonáta, K 545 (Edward Grieg kétzongorás átirata – Bogányi Gergely, Balázs János)
Mozart: A-dúr zongoraverseny, K 414 – II. és III. tétel (Bogányi Gergely, Anima Musicae Kamarazenekar)
Bach: c-moll kétzongorás versenymű (Balázs János, Bogányi Gergely, Anima Musicae Kamarazenekar)

Az MVM Classic & Club klubkoncertjeinek nyitóeseménye június 6-án lesz a MOMkult szabadtéri színpadán. Ezen az esten Zenei találkozások címmel Tóth Vera, Csík János és Pál István Szalonna és bandája lép fel.

A MVM Classic & Club koncertekről bővebb információ és jegyek ITT.

Kiemelt fotó: Emmer László, Marco Borggreve