A besötétített szoba meghitt hangulatában összebúvó család, a falra kivetített, művészi és vidám illusztrációk, a szülők megnyugtató hangján olvasott történetek, miközben a már olvasni tanuló gyerekek maguk is böngészik a rövid szövegeket: a diafilmvetítés csodálatos élmény, létjogosultsága a digitális korban is vitathatatlan. 

„A kisgyermekek igényeihez, ritmusához igazítható történetmesélés, az élő szó varázsa, a szülő, nagyszülő, testvér jelenléte, az együtt eltöltött minőségi idő – mind olyan jellemzői a vetítésnek, amire minden családnak szüksége van” – olvashatjuk a Diafilm.hu-n.

A Magyar Diafilmgyártó Vállalatot hetven évvel ezelőtt, 1954 őszén alapították, jogutódja a Diafilmgyártó Kft. számos izgalmas programmal várja az érdeklődőket a jubileumi évben. Így kezdődött címmel emlékcsomagat adnak ki januárban, négy olyan jellegzetes diafilmet válogatottak össze, amelyek a kezdetekhez kötődnek: Kacor király (1954), Szűcs Dani álma (1955), A kis dobos (1957), Jancsi és Juliska mézeskalács házikója (1961). 

Január 12. és február 11. között Irodalom diafilmeken – 70 mű 70 képben címmel kiállítás nyílik a Klebelsberg Kultúrkúriában. A tárlat hetven irodalmi mű egy-egy diafilm-illusztrációját válogatta egy csokorba, melyek harminckét mester keze munkáját dicsérik.

Január 20-án 16 órától között Több mint diavetítés! címmel a diafilmek délutánját rendezik meg a Klebelsberg Kultúrkúriában. A kisebbeknek Szalay Kriszta mesél, a zenei aláfestést Hevesi Imre gitárjátéka biztosítja. A nagyobbaknak izgalmas, interaktív, játékos előadást tart Molnár Levente, a Momentán Társulat tagja, diavetítéssel és sok vidám improvizációval.

Egész évben zajlik a diavetítés-sorozat az Art+ Cinemában, olyan régi, különleges diafilmeket vetítenek, amelyek már nem érhetőek el diafilmformátumban.

Forrás: diafilm.hu

Szeptember 17. és 22. között a Budapest klasszikus film maratonon az NFI-vel együttműködésben a diafilm is fókuszba kerül. Lesz az animáció és a diafilm kapcsolatát kiemelő kiállítás, szakmai előadás a diafilm történetéről, diavetítések ismert színészek bevonásával felnőtteknek és gyermekeknek.

A szeptember 26. és 29. között zajló 29. Budapesti nemzetközi könyvfesztiválra is készülnek diafilmes programokkal a szervezők.

November 1-jén jelenik meg a DIAkönyv – A magyar diafilmgyártás története című hiánypótló kiadvány, amely betekintést nyújt a diavetítés és a technika történetébe, a nagyipari gyártás kezdeteibe, számba veszi a korabeli kiadványok tematikáját és jellegzetes darabjait, végigkíséri a mese diafilmek kiadásának múltját és jelenét, gazdagon illusztrálva és érdekességekkel kiegészítve.

Kiemelt fotó: diafilm.hu