„Meseautóban színezüst erdők során…” A meseautó egy öt méter hosszú kabrió volt, típusa szerint egy Horch 780-as, amely a harmincas években olyan drága mulatság volt, hogy az árából egy kisebb földbirtokot lehetett vásárolni. A legendás magyar filmvígjátékban ez az autó volt a kerítő, ennél találkozott először Kovács Vera kisasszony és Szűcs János vezérigazgató, hogy aztán bonyodalmak, félreértések meg némi ármánykodás után és ellenére egymásra találjanak. 

A korabeli filmgyártás egyik legsikerültebb darabja 1934-ben készült, de ma is jó megnézni. Igazi klasszikus. Ez leginkább a humorának köszönhető, ami viszont főképpen Kabos Gyula érdeme. A zseniális komikus Halmos Aladár banktisztviselőt alakítja a filmen, aki szerelmes a vezérigazgató molett titkárnőjébe, Kerekes Annába. (Aki viszont a vezérbe szerelmes.) Az ő kettősük már sok filmet sikerre vitt, de itt különösen brillíroztak.

Filmtörténeti jelentőségű a Meseautó azért is, mert a nézők ebben találkozhattak először Tolnay Klárival, aki ugyan csak egy kis szerepet kapott, sokan felfigyeltek a szépségére.

Alig volt húszesztendős, amikor Tolnay Rózsi néven jelentkezett a válogatásra. Ekkor kapta a filmesek szerint jobban csengő Klári nevet. A női főszereplőnek, Perczel Zitának is mindössze a második főszerepe volt ez, hozzájuk képest a többiek mindannyian rutinosnak számítottak. Itt van mindjárt Törzs Jenő, aki első ránézésre nem mondható hősszerelmes alkatnak. Sőt másodikra sem. Az alacsony termetű, nem amorózó típusú színész a színpadon Hamlet volt, és hős Agárdi Péter, Ibsen és Molnár Ferenc darabjaiban játszott, mégis a film őrizte meg a nézők emlékezetében. Kevesen tudják, hogy szerény volt és csendes, három gyermekének odaadó apja, és még egy regényt is írt, és ez a regény Németországban is sikert aratott.

Tolnay Klári

Ugyancsak színpadi színésznő volt Gombaszögi Ella, a négy Gombaszögi lány közül talán a legsikeresebb. Kollégái imádták, kedves volt és közvetlen, csakúgy, mint az életben is házaspárt „alakító” Berky Lili és Gózon Gyula. A filmen ők játszották a gépírókisasszony, Kovács Vera szüleit, akik gyanakvással fogadják a meseautó megjelenését a házuk előtt és a lányuk életében.

A filmet Vadnai László és Vitéz Miklós írta, utóbbi felesége volt a producer. Vitéz Miklósné született Vadász Ella húszévesen titkárnőként helyezkedett el a Metro-Goldwyn-Mayer magyarországi képviseleténél, majd kilenc évvel később saját filmvállalatot alapított.

A film rendezőjének, Gaál Bélának a nevéhez olyan alkotások fűződnek még, mint az Új rokon, a Maga lesz a férjem és a Pesti mese. Gaál ötvenkét évesen halt meg – Dachauban.

A Meseautó nagy siker lett, minden szereplő karrierjét meglódította. Még az autóét is, amely báró Dániel Tibor tulajdona volt, és csak a forgatás idejére adta kölcsön a stábnak. Dániel a premier után úgy döntött, eladja az autót, és egy bőrgyárossal egyezett meg a vételárban. Ám ebből az ügyletből már semmiféle szerelmi történet nem lett, vagy legalábbis nem tudunk róla.

A filmet 2000-ben újraforgatták Ónodi Eszter és Stohl András főszereplésével.