A magyar egyenlet: 2 + 10 + 6

Hány magyar Nobel-díjas van? Az attól függ. Attól, kit tekintünk magyarnak, kit csupán magyar származásúnak. A magyar vonatkozású Nobel-díjasok száma így írható le: 2 + 10 + 6. Ketten voltak olyanok, akik Magyarországon éltek, amikor átvették az elismerést, és itthon is alkottak. Ők Szent-Györgyi Albert és Kertész Imre. Tíz Nobel-díjas Magyarországon született, de idővel elhagyta az országot, és külföldre ment tanulni, kutatni vagy dolgozni. Ők a két frissen díjazott tudóssal együtt a következők: Lénárd Fülöp, Hevesy György, Békésy György, Wigner Jenő, Gábor Dénes, Harsányi János, Oláh György, Herskó Ferenc, Karikó Katalin, valamint Krausz Ferenc. Hat Nobel-díjas pedig magyar szülőktől vagy legalább egy magyar szülőtől származik. Róluk se feledkezzünk meg: Bárány Róbert, Zsigmondy Richárd, Polányi János, Milton Friedman, Daniel Carleton Gajdusek, Elie Wiesel.

5 + 1

Alfred Nobel a végrendeletében öt díjat nevezett meg: a fizikait, a kémiait, az élettanit (orvostudományit), az irodalmit és a Nobel-békedíjat. Ám 1968-ban a Svéd Nemzeti Bank fennállása 300. évfordulójára alapított egy közgazdasági Nobel-díjat is, melynek hivatalosan más a neve, ám a köztudatban ugyanúgy Nobel-díjnak nevezik.

3000 ajánló

A díjazottakat tizenegy hónapig tartó folyamatban választják ki, vagyis amint megszületik a döntés, máris kezdik előkészíteni a következőt. A bizottságok egy-egy tudományterület 3000 nemzetközi szakértőjének küldik ki a szigorúan bizalmas jelölőnyomtatványokat, majd a körülbelül 250-300 jelöltet felkért szakértők véleményezik. A szűkített listából október elején választják ki a bizottságok a győzteseket egyszerű többséggel. 

Fotó: hirado.hu

50 év

A kiválasztási folyamat dokumentumait, a többi jelölt nevét és a véleményeket ötven évre titkosítják.

200 gramm

Ennyi a súlya annak az arany emlékéremnek, amelyet a díjazottak a svéd uralkodótól átvesznek, mellé pedig kapnak egy diplomát, melynek színe minden díj esetében más.

Fotó: ELTE

11 millió korona

Ekkora összeg jár a díjjal, ez forintra átszámítva hozzávetőleg 360 milliót tesz ki. (Az összeget idén emelték meg 1 millió koronával.) Ha többen kapják az elismerést, megosztoznak az összegen is. Alfred Nobel hagyatéka halálakor több mint 31 millió svéd korona volt, azóta az alapítvány vagyona jelentősen gyarapodott.

2× és 3×

Néhányan kétszer is részesültek a legrangosabb tudományos elismerésben, a legismertebb közülük Marie Curie. A Nemzetközi Vöröskereszt pedig eddig háromszor kapta meg a Nobel-békedíjat.

Fotó: New My Royal

1300 vendég

Köztük a svéd királyi család vesz részt az átadást követő banketten, melyet a stockholmi városháza több mint húszezer virággal ékesített dísztermében rendeznek. A virágok San Remóból érkeznek, és nem véletlenül onnan: Alfred Nobel ott töltötte élete utolsó éveit. Pompás vacsora és tánc a program.

Kiemelt fotó forrása: Innoportal.hu