Foton Audiovizuális Centrum néven június 6-án nyílik meg Veszprém új, különleges helyszíne. „A név jelképezi, hogy sokszínű, a vizuális művészetet fókuszban tartó programot tervezünk. Szeretnénk, ha a Foton egy találkozási pont lenne, ahová a kulturális élet szereplőit az egész országból meg tudjuk szólítani” – hangsúlyozta Szántó Viktória, az intézmény programigazgatója.

A veszprémi Vár utca 17. szám alatti, régóta üresen álló épület és udvara, illetve a Tűztorony udvara és a gyilokjáró egységes térként született újjá a Veszprém–Balaton 2023 Európa kulturális fővárosa programsorozattal együttműködésben.

Az előadó-, projekt-, rendezvény- és kiállítótermek, a szabadtéri színpad, a függőkert és az állatbarát kávézó terei filmvetítéseknek, könnyű- és komolyzenei koncerteknek, színházi kamaradaraboknak, közönségtalálkozóknak, konferenciáknak, művészeti programoknak, kulturális tematikájú beszélgetéseknek, könyvbemutatóknak, kézművesworkshopoknak, a tágas előtér pedig képzőművészeti és fotókiállításoknak ad majd helyet.

A Foton megnyitója másnapján kezdődik a magyar film sikereit és újdonságait ünneplő Magyar mozgókép fesztivál, közel száz magyar filmet kínálva – az idei életműdíjasokhoz kapcsolódó alkotásoktól kezdve a premierekig. Az új központ művészmozijával, digitális alkotóműhelyével és médialaborjával a fesztivál kiemelt helyszíne lesz, a látogatók többek között olyan filmeket nézhetnek meg, mint a Szürkület, A helység kalapácsa vagy a Régi idők focija.

Öt premierrel készül az idei Magyar mozgókép fesztivál | Magyar Krónika

Két mozifilm, egy a Badacsonyról szóló dokumentumfilm és két tévéfilm szerepel a veszprémi filmfesztivál idei újdonságai között.

Kiemelt fotó: Toroczkai Csaba