A Napszállta után hamarosan új filmmel jelentkezik Nemes Jeles László és mint a szinopszisból kiderül, ezúttal sem egy vidám történettel áll elő. Az 1957-ben Budapesten játszódó Árva főszereplője egy 12 éves kisfiú, aki abban reménykedik, egyszer hazatér majd a háborúban eltűnt édesapja. Váratlanul be is állít egy férfi, az állítva magáról, hogy ő az örege, de a fiú nem hajlandó az apjának tekinteni az idegent, amikor azonban az be is költözik hozzájuk, a gyereknek elvesznek az illúziói, anyjával is megromlik a kapcsolata, de eltökéli, valamiképpen megmenti a családját a férfitől.

A produkció kapcsán az egyik legnagyobb kihívást a címszereplő megtalálása jelentette, több mint 10 ezer gyereket hallgattak meg az anyaországon kívül Erdélyben és Kárpátalján is, végül a 12 éves, budapesti Barabás Bojtorjánra esett a választásuk. Miként a döntés kapcsán Nemes Jeles László elmondta, már a meghallgatásokon kiderült, hogy pontosan érti a karaktert, így ösztönösen közelítette meg a feladatokat:

,,A forgatókönyv közös olvasása során minket is meglepett a felkészültsége, érzékenysége. Korát meghazudtolva elemezte a történetet, napokig beszélgettünk róla. Saját gondolatait, érzéseit, tapasztalatait hozzáadva felépített magának egy külön világot, amely abszolút dialógusban volt az én víziómmal. Alkotótársként gondolkodott velem a történeten, a karaktereken, a szereplők viszonyain – s nekem épp ez volt az eredeti célom.”
Barabás Bojtorján (Fotó: Pioneer Pictures)

Az Árva összesen 53 napig forgott, főleg budapesti helyszíneken, illetve Hatvanban és miként Kemény Ildikó producer elárulta, a magyar-angol-francia-német koprodukciós finanszírozás véglegesítésével párhuzamosan elkezdték a hónapokon át tartó casting és a forgatás szervezését.

,,A gyerekszereplők miatt fontos volt a filmezést a nyári szünetre időzíteni. Befoglaltuk a stábot és azt a 30 budapesti és néhány vidéki helyszínt, ahol meg tudtuk teremteni a film 1957-es miliőjét. Nagyon büszke vagyok az összes gyerek- és felnőtt színészünkre, Lászlóra és az egész stábra, hogy az állandó 35-40 fokos hőség ellenére sikeresen leforgattuk a filmet, kezdődhet az utómunka!”

Az Árva forgatókönyvét Nemes Jeles László rendező és Clara Royer együtt jegyzik, producerei a Pioneer Pictures részéről Kemény Ildikó és Szále Ferenc, operatőre Erdély Mátyás. A film előreláthatóan 2025-ben kerül a magyar mozikba.

Kiemelt kép: az Árva forgatása (Fotó: Barakonyi Szabolcs)