Idén decemberben rendezik meg a rangos Michelin-gálát. Jelenleg Magyarországon már 70 étterem és 26 hotel büszkélkedhet a Michelin Guide különféle elismeréseivel, ami jól mutatja az ország gasztronómiai fejlődését és nemzetközi vonzerejét.
Az első Michelin-csillag 2010-ben érkezett Budapestre, majd 2022-ben megjelent az első önálló magyar kalauz. Mára kilenc hazai Michelin-csillagos étterem bizonyítja a magyar gasztronómia lendületes fejlődését, melyben a fővároson kívüli régiók is helyet kaptak – köztük az egyik vidéki 2 csillagos étterem is. A következő vendéglátói kalauz nyomtatott kiadása a jövő év elején várható.
A Michelin Guide egyaránt figyelmet szentel a fine dining élményeknek és a változatos, megfizethetőbb ajánlatokat kínáló éttermeknek.
Az országszerte elérhető 55 Michelin-ajánlott étterem és hat Bib Gourmand minősítéssel rendelkező étterem különféle árkategóriákban biztosítja a minőségi étkezést, míg négy zöld Michelin-csillagos étterem az etikus és környezetbarát működést képviseli.
A Michelin Guide tavaly óta már szálláshelyeket is ajánl, amelyeket immár több mint 26 hazai hotel érdemelt ki. Ezzel olyan szállodák váltak elérhetővé a vendégek számára, ahol Michelin-ajánlású vagy csillagos étterem működik, tovább fokozva a minőségi turisztikai élményeket Magyarországon.
Csendes Olivér, a Visit Hungary vezérigazgatója elmondta, hogy
a minőségi gasztronómia egyre meghatározóbb szempont az utazási döntésekben.
A Michelin Guide elismerései hozzájárulnak a gasztroturizmus fejlődéséhez és vonzóvá teszik Magyarországot a kulináris élményekre vágyó látogatók számára. Ezenkívül motivációt adnak a feltörekvő magyar séfeknek, és azt is jelzik, hogy hazai pályán is érdemes építeni karrierjüket.
Fotó: Dining Guide