A topotema.hu-n elérhető ismeretanyag a diktatúra titkosszolgálatainak egy sajátos nézőpontú históriájába enged betekintést. A sorvezetők minden esetben a létező, de már átalakult, vagy egykor létezett, de még lokalizálható helyszínek. Ezek már egyenként is értékes információkkal gazdagíthatják tudásunkat, egy térképen megjelenítve pedig a szóban forgó erőszakszervezet tevékenységének, térhasználatának általánosabb jellemzőire is felhívják a figyelmet. Jelenleg közel 100 ilyen helyszín ismerhető meg a honlapon két tematikai csoportban.

Az ügynökakták nyilvánosak, ezt kategorikusan ki lehet jelenteni | Magyar Krónika

Az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára minden magyar állampolgárnak ingyenesen elérhetővé teszi a róla, családjáról és a közszereplőkről készült, 1990 előtti titkosszolgálati dokumentumokat. Cseh Gergő Bendegúz főigazgatóval a dokumentumok nyilvánosságával kapcsolatos tévhitekről beszélgettünk.

Az 1945 és 1951 közötti államvédelmi negyed bemutatása esetében a teljességre törekedtek az ÁBTL munkatársai, tehát az Andrássy út 60. és társépületei mellett a környező utcákban található szatelit objektumokat is összegyűjtötték. Ezek között megtaláljuk a központi irányító szervek irodáit, az őrség szálláshelyeit, oktatási és kulturális helyiségeket, raktárakat és istállókat. A térben ezen kívül eső és időben a teljes korszakot (1944-1990) felölelő, Az Andrássy úton túl című menüben viszont csak a fontosabb épületeket vették számba: központi objektumokat, börtönöket, operatív technikai bázisokat, karhatalmi laktanyákat.

A honlapon több száz fotó is elérhető: korabeli archív fényképek közgyűjteményekből, a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alaptól vagy éppen a Fortepanról; de kaptak képeket a Nemzetbiztonsági Szakszolgálattól is. Kovalovszky Dániel fotográfusnak köszönhetően minden épület esetében megtörtént a mai állapot vizuális rögzítése is. Jelenleg hét helyszínhez kötődően tizenkét videós anyag is elérhető az online felületen, ezek közül három archív felvételeket mutat be, további kilenc filmen pedig épületbejárásokat, kisfilmeket nézhetnek meg az érdeklődők.

Amikor füle lett a falnak – interjú Müller Rolf történésszel | Magyar Krónika

A kommunista átmenet idején még műszaki nehézségekbe ütközött, de – többek közt a Horthy-rendszer tisztjeinek közreműködésével – néhány év alatt kialakult a telefon- és szobalehallgatás gyakorlata. Legendákról és lebukásokról beszélgettünk az ÁBTL történészével.

A tartalomfejlesztés, ahogy az oldalon is látható, folyamatos. Előkészítés alatt áll egy, az eddigiekhez hasonló tematika, a mind a tizenkilenc vármegyére kiterjedő Országos lefedettség című projektrész. Emellett szintén a közeljövőben várhatók az esettanulmányon, illetve kisebb földrajzi egységek vizsgálatán alapuló Fontos elvtársak – védett objektumok, Láthatatlan város: Nyíregyháza állambiztonsági helyei és a Bánya-ügyek: Mecsek című menüpontok feltöltése.