Till Attila első egész estés filmjét, a Tiszta szívvelt még 2016-ban mutatták be, a kerekes székes bérgyilkosokról szóló akció-vígjáték pedig olyan erőteljesen vegyítette az erőszakot az abszurd humorral, miközben a szociális érzékenység is áradt belőle, hogy alig vártuk, mivel rukkol elő legközelebb. Hangulatában a második rendezése, a saját élményeiből is táplálkozó És mi van Tomival? is hasonlónak tűnik, hiszen ezúttal is egy komoly társadalmi problémát mutat be az ígéretek szerint nem kevés zavarba ejtő iróniával. A történet középpontjában két alkoholbeteg áll, akik folyamatosan támaszt nyújtanak egymásnak, hogy nehogy visszaessenek, miközben kétségbeesve keresik szerte a városban a haverjukat, Tomit, miután nem vett rész több alkalommal az anonim alkoholisták gyűlésén. A Thuróczy Szabolcs és Polgár Tamás főszereplésével készült alkotást országosan október 31-én mutatják be, a Mozinet Filmnapokon azonban jóval előbb is megtekinthetjük.

Az És mi van Tomival? című film plakátja (Forrás: Mozinet)

Mindemellett számos nemzetközi film is jóval a premier előtt terítékre kerül. Ilyen az idei Berlini Nemzetközi Filmfesztivál Arany Medve-díjas dokumentumfilmje, a Dahomey – Kik vagyunk?, Mati Diop rendezése a Nyugat-afrikai Dahomey királyságba kalauzol, ahol komoly vitákat váltott ki, hogy az ország korábbi megszállói Párizsba vitték a királyi kincseket, amelyeknek töredéke kerülhetett vissza egy kiállításra. Szintén izgalmasnak ígérkezik az olasz Miénk lesz a holnap, amely annak ellenére, hogy komoly családi konfliktusokat boncolgat, mindezt érzelmesen, erőteljesen és humorosan teszi.

Az idei Cannes versenyprogramjában debütált, majd a Zsűri Nagydíját elnyerő Minden, ami fénynek tűnik szintén egy rendkívül érzelmes, költői alkotás, amely női sorsokról mesél a nyüzsgő Indiában. Szintén látható lesz A próféta című filmjével és azóta több más munkájával komoly nemzetközi feltűnést keltett Jacques Audiard friss rendezése, az Emilia Pérez is, amely egyszerre könyörtelen gengszterfilm, őrült komédia és extravagáns musical. Mindemellett ugyancsak premier előtt vetítik a Boldogok a sajtkészítőket, amely klasszikus francia humorral meséli el egy fiatal felnőtté érését.

A részletes program a Mozinet Filmnapok hivatalos oldalán található.

Kiemelt kép: az És mi van Tomival? (Fotó: Nemesházi Péter @ Laokoon Filmgroup)