Az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára napi rendszerességgel oszt meg a Facebook-oldalán a kommunistra diktatúra idejéből származó jelentéseket. Ezúttal egy „Gyapjas” fedőnevű besúgó punkokról írt beszámolóit közölték.

BUDAPESTI RENDŐRFŐKAPITÁNYSÁG III/III-B. ALOSZTÁLY
SZIGORÚAN TITKOS!

Adta: „Gyapjas” fn. tmb.
Vette: Jámbor r.szds.
Idő: 1979. január 11.
Hely: „Hobby” fn. K-lakás
Tárgy: Kassák Művelődési Házról

Jelentés
Budapest, 1979. február 2.

Feladatomnak megfelelően több alkalommal részt vettem a Kassák Klub discó rendezvényén, mert klubtagsági könyvvel nem rendelkeztem és így csak rövid ideig engedtek be, azon a címen, hogy keresek valakit. Tapasztalatom az alábbi: nagy létszámú közönség 250-300 fő, akik 90%-át tekintve a tizenévesek korosztályához tartoznak. Volt egy 50 fős társaság, akik a terem közepén helyezkedtek el és a hangulatot csinálták. Közbekiáltások, ugrálások, dübürgélés, egyikük fejére maszkot húztak, csókolgatták közbe vitték és mindenkihez oda lökdösték.

Feltűnő volt összevetve a korábbi Kassák közönséggel, hogy ezek hogyan viselkedtek.

A klubban szeszfogyasztás nincs, de ezeknek a zsebükben, szatyrokban ital volt. Jellemző a férfi WC-ben összetört italos üvegek. Külső megjelenésük kopott farmer, foltos ruhák az úgynevezett „csöves” gála szerelés. Bekiáltások is kísérték a zenét, közben a kezükkel különböző jeleket mutattak. Összességében nagyfokú rendezetlenség volt, a rendezők nem is törekedtek rendteremtésre.

1979. I. 11.
„Gyapjas”

Értékelés: A jelentés operatív szempontból tájékoztató, a jelentés párhuzamos hálózattal ellenőrzött. A tmb. feladatának megfelelően részt vett a Kassák Művelődési Ház discó rendezvényén. Célunk az volt, hogy a már más hálózatok útján szerzett információinkat ellenőrizzük. A jelentésből egyértelmű „pánk” irányzatra nem lehet következtetni, de valami hasonló jelenség van kialakulóban.

Intézkedés: A Művelődési Ház vezetősége felé szignalizációt adunk.

Feladat: A tmb. feladatul kapta, hogy továbbra is vegyen részt a discó rendezvényen, törekednie kell személyi ismeretség kialakítására.

Bp. 1979. január 12.
Jámbor Gábor r.szds.

________

BUDAPESTI RENDŐRFŐKAPITÁNYSÁG III/III-B. ALOSZTÁLY
SZIGORÚAN TITKOS!

Adta: „Gyapjas” fn. tmb.
Vette: Jámbor r.szds.
Idő: 1979. január 24.
Hely: „Hobby” fn. K-lakás
Tárgy: Kassák Klubról

Jelentés
Budapest, 1979. február 6.

Jelentem, feladatomnak megfelelően részt vettem a Kassák Művelődési Központ szombat esti zenés rendezvényén. Most is teltház fogadott és a discó vezetője, Deme Kálmán a 20 év alatti tömegnek szolgáltatott zenét. Összekötő szöveget nem hallottam, csak a számokra vonatkozó ismertetést. A közönség őrjöngő kisebbsége, kb. 30 fő, ez a kifejezés a legtalálóbb, magából kivetkőzve produkálták a táncot. Mintegy öten-hatan vegyesen fiúk, lányok, kifestették arcukat fehérre, ez jellemző az angol „punkokra”. A számok szünetében felugrálva kiabálnak „Hej” és kezükkel „V” alakot mutogatnak. Ez nem azonos a „hej” szó hitleri jelentésével és karjelével.

Ennek a hangadó társaságnak egy része cigány kinézetű és a többiek is kinézésre és viselkedésre nem azonosíthatóak az egész Kassák közönséggel.

Míg a múlt alkalommal több bőrruhás un. „csövest” láttam, addig most csak párral találkoztam. Jellemző rájuk a csöves, szűk fekete bőrnadrág és ugyanezen anyagból a bőr felsőrész, de mindkettőt ki szokták szegecselni feliratokkal. Pl. „Love”, „Hej”, „Jézus” stb. A fényképen bemutatott személyt név szerint nem ismerem, de elmúlt években több alkalommal találkoztam vele a Széchenyiben. Tudomásom szerint egy volt Laci jóbarátja volt, vagy még az is. A Kassákban is együtt láttam őket.

Kerestem H. Györgyöt, de telefonon csak az édesanyjával beszéltem, elmondta, még mindig dolgozik, de szabadidejében nagyrészt „Menyus” barátjával tölti a Lehel téren.

1979. I. 24.
„Gyapjas”

Értékelés: A jelentés operatív szempontból tájékoztató jellegű, a tmb. ellenőrzött, megbízható, a jelentés párhuzamos hálózati személlyel ellenőrzött. A tmb. feladatának megfelelően részt vett a discó rendezvényen. Konkrét ellenséges tevékenységre utaló jelenséget nem tapasztalt. A körülmények azonban intézkedést igényelnek. A fényképet az A. alosztály kérésére mutattam be, akit ugyan felismert, de személyes ismeretsége nincs vele.

Intézkedés: A korábbi jelentésekben meghatározottak szerint.

Feladat: Feladatul kapta, hogy H. Györgyöt személyesen keresse fel, erre a lehetősége már adott.

Jámbor Gábor r.szds.

ÁBTL – 3.1.2. – M-40827

Nyitókép: Fortepan / Urbán Tamás