A fesztivál célja a hagyományok őrzése, tartanak disznótoros bemutatókat, ahol a látogatók testközelből ismerhetik meg – és próbálhatják ki – a hagyományos disznóvágás és kolbászkészítés titkait. Az eseményt néptáncbemutatók is színesítik.
A fesztiválon helyi és országos mesterek különleges kézműves termékeit is megvásárolhatjuk, de nem maradhatnak el a mezőgazdasági kiállítások sem, ahol a látogatók megismerhetik a helyi termelők friss áruit és betekintést nyerhetnek a térség agráréletébe – a hagyományos gazdálkodási módszerektől a modern innovációkig.
A négynapos rendezvénysorozat központi részét jelentik a kolbásztöltő versenyek. Csütörtökön az óvodások és általános iskolások mellett különleges jelmezekbe öltözött motoros csapatok veszik kezükbe a kolbásztöltőt. Pénteken a középiskolások és egyetemisták versenyeznek a legjobb kolbászkészítő címért.
A szombati nap a nemzetközi csapatoké: a Nemzetközi Kolbászgyúró Versenyen számos ország képviselői vesznek részt. Vasárnap lesz a mangalica kolbászgyúró verseny és a töltöttkáposzta-főzőverseny.
A fesztivál legrangosabb próbatétele, a nemzetközi szárazkolbász verseny már lezajlott, csaknem 80 nevező közül választotta ki a zsűri – Barna Ádám mezőberényi származású, Michelin-csillagos séf elnöklete mellett – a győztest: a gádorosi, 24 éves Kocsis Márkot. A fiatal hentes elmondta, a sertés vakbélbe töltött kolbászt tavaly november végén készítette; sok idő kell, hogy egy ennyire vastag kolbászban összeérjenek az ízek. Feléjük kispálanyjának, dorának, Csabán dorkának hívják – osztotta meg. A díjat a fesztivál nyitónapján adják át.
Az esti koncerteket Szikora Róbert és az R-GO; Korda György és Balázs Klári; a Valmar; a Bagossy Brothers Company és a Parno Graszt adja. Rajtuk kívül fellép mások mellett Desh; a rapper T. Danny; az olasz slágereket előadó Al Bano és a Bohemian Betyars.
A nyitónapon ingyenes a belépés a fesztiválra. A belépődíjas rendezvény részletes programja a www.csabaikolbaszfesztival.hu oldalon tekinthető meg. |
(MTI)
Nyitókép: Csabai Kolbászfesztivál