Sikeresen megtartotta két Michelin-csillagos minősítését a tatai Platán és a budapesti Stand étterem, további nyolc vendéglátóhely pedig egy Michelin-csillagot nyert el idén. Megtartotta egy Michelin-csillagát az esztergomi 42, valamint a fővárosi Salt, Costes, Borhonyha, Babel, Rumour és Essencia étterem, újonnan pedig az őriszentpéteri Pajta csatlakozott.
A Pajta séfje, Akács István eddigi útját is ígéretes mérföldkövek szegélyezték. Az Olimpia Vendéglőben kezdett, két évet töltött a szintén Michelin-csillagos Platán Bisztró konyháján, amelynek akkor a street food részlegét vezette. Dolgozott az Onyx Étteremben, de megfordult az magyar gasztronómia élbolyának egyik zászlósa, az esztergomi 42 Étterem konyháján is.
Saját bevallása szerint meghatározó volt a szemléletmódja kialakításában, hogy olyan Michelin-csillagos skandináv éttermekben stázsolt, mint a norvég Maaemo vagy a dán Noma. Az Őrségbe már Mexikóban eltöltött hónapok inspirációjával érkezett, és mexikói felesége, a szintén a Pajta csapatát erősítő Yazmine Akács is elkísérte.
Úgy gondolom, hogy egy séfnek felelőssége a gasztronómián keresztül egyfajta erkölcsi meggyőződést is közvetíteni. Az én meggyőződésem az, hogy egy étterem konyhája nem lehet pazarló.
(Akács István)
Akács István a Pajta konyháján. A vele készült interjúnk itt olvasható.
Az őriszentpéteri Pajta éttermet a Dining Guide Étteremkalauz Magyarország tíz legjobb étterme közé sorolta korábban, majd ígéretes folytatást sejtetve Akács István 2024 szeptemberében meghívást kapott a MICHELIN Guide és a Magyar Turisztikai Ügynökség szervezésében tartott mesterkurzusra Tatán. A 2024-es téli szezonban az ötödik degusztációs menüsora debütált a Pajtában.
A Pajta étterem tulajdonosai, Kvasznicza Ferenc és Marjai Flóra.
A velük készült interjú itt olvasható.
A Pajta tizenkét éve működik, az alapító házaspár, Kvasznicza Ferenc és Marjai Flóra azonban régebb óta kötődik a vidékhez. Ugyan mindketten a fővárosban éltek, Ferenc családja baráti ajánlásra síelésből hazafelé jövet betért Őriszentpéterre, és addig-addig nézegette a házakat, míg 2005-ben végül vett egyet. Azt, ami ma az étterem szomszédjában áll. A Pajta teljes sztorija itt olvasható.
Újragondolt őrségi ételek helyett csak a Pajtában átélhető élményt szeretnék kínálni a vendégeknek.
(Akács István)
Akács István őszi menüsorán szerepelt többek között a Pajta signature fogása, a gombaraguval, tökmaggal, petrezselyemmel, kecskesajtkrémmel töltött, pecorino habbal fedett tortellini gombateával leöntve, a spanyol világ töltött batyuja, az empanada sütőtökkel, misóval, szarvas, cékla, fermentált szeder, rák, karalábé, marhatatár.
Más rangos elismeréseket is kihirdettek december 10-én. A fenntarthatóságért járó Michelin Zöld Csillagot idén a zebegényi Natura Hill érdemelte ki, az év nyitása pedig Pohner Ádám Iszkor nevű mályinkai étterme lett, amely a Michelin Guide Bib Gourmand listájára is felkerült. A kiemelkedő ár-érték arányú Bib Gourmand ajánlást kiérdemelte továbbá az Újváros bisztró (Szarvas), az N28 Wine and Kitchen (Budapest), a Goli (Budapest), a Platán bisztró (Tata), a Macok (Eger), a Morzsa (Pécs), a Casa Christa (Balatonszőlős), a Sparhelt (Balatonfüred), a Kistücsök (Balatonszemes) és az Anyukám Mondta (Encs) is. A legjobb szervízért járó díjat a N28 Wine and Kitchen nyerte el, a legjobb fiatal séfnek járó díjjal Lendvai Leventét (Virtu) tüntették ki, míg a legjobb sommelier Székely Mátyás, az esztergomi 42 munkatársa lett. A Selected Restaurants válogatásba a budapesti Szaletly, Kollázs, Zazie Bistro, Cut & Barrel, Virtu, Alelí és Bilanx, a biatorbágyi Füge, a tihanyi Sho Tihany és a szentendrei Teyföl került be idén. |