Immáron második alkalommal kereste idén az Agroturizmus Országos Szövetsége (FATOSZ) az Év Falusi Szálláshelyét és olyan sokan jelentkeztek, hogy végül két kategóriában is nyertest hirdettek. Utóbbi miatt így külön ligában indultak a kisebb, azaz egy és kilenc fő közötti befogadásra alkalmas helyek és az ennél nagyobb kapacitású szállások.

A győztesekről a vendégek ajánlásai és szavazatai alapján döntöttek, összesen 175 jelölés érkezett 74 szállásra, amelyekre 8351 szavazat adott le a közönség, a nyertes helyek pedig nagyrészt az Őrségben vagy a Zemplénben helyezkednek el.

ŐRSÉG | Magyar Krónika

„Egy eltemetett, csendes dolog húzódik meg ebben a vidékben.” „Az a vonzó benne, hogy túl kell jönni.” „A legjobb az egészben, hogy van idő megállni, kérdezni és meghallgatni, odafigyelni a másikra.” Így találgatják az itt élők az Őrség és a Vendvidék varázsának okát.

Az első, azaz a 9 vagy annál kevesebb férőhellyel rendelkező kategóriában a füzeskomlósi Zempléni Tündérkert Vendégház, a noszvaji Bokorka Vendégház és a kustánszegi Göcsej-gyöngye Vendégház végzett az első három helyen, míg a nagyobb szálláshelyek között a kerkafalvai Dédapám Háza Vendégház, a siroki Halháza Vendégház és a fertőszentmiklósi Tulipános vendégház diadalmaskodott.

Zempléni Tündérkert Vendégház (Forrás: Facebook)

A nyerteseknek a FATOSZ 30. jubileuma alkalmából megrendezett szakmai konferencián adta az elismeréseket Frankó Pál, a szövetség elnöke és Klaus Ehrlich, az Európai Falusi Turizmus Szövetség (Ruraltour) főtitkára, a díjakat pedig ifj. Fazekas István, nádudvari népi iparművész készítette idén is.

Kiemelt kép: Dédapám Háza Vendégház (Forrás: Facebook)