Jövőre lenne a századik születésnapja Nagy Lászlónak, a jubileumi év közeledtével az örökösök felajánlották, hogy a múzeumban kutathatóvá váljon az író és költő, illetve a feleségének, Szécsi Margitnak nagyjából ötszáz darabból álló levelezése, amelyek egyben bepillantást engednek a művészházaspár életébe is.

Szintén a gyűjtemény részévé vált jó néhány műfordítást is, köztük olyan drámáé is, amely nemrég került elő.

Emellett a személyi iratai, a hetvenes években írt naplófüzetei, valamint Szécsi Margit jegyzetfüzetei is az intézmény gyűjteményébe kerültek. Miként több családi relikvia is, ilyen egyebek között Nagy László egykori Groma írógépe, a sétabotja, a családi fotói vagy éppen az íróbarátairól készült grafikái és más képzőművészeti alkotásai.

Szécsi Margit több volt, mint Nagy László felesége | Magyar Krónika

A kortárs irodalmi élet nagy adósságot törlesztett azzal, hogy a 2003-as összegyűjtött versek után két évtizeddel Szécsi Margit lírai életművéből ismét kapunk egy válogatást Bicskám és szívem kinyitva címmel.

Török Petra, az intézmény főigazgatója kiemelt feladatnak tekinti az emlékév kapcsán a szerző kultuszának felidézését és megerősítését, ennek kapcsán számtalan programmal készülnek, miközben elvégzik a hagyaték teljes körű feldolgozását, restaurálását és digitalizálását, de tudományos konferenciát is szerveznek Nagy László életművével kapcsolatban.

Török Petra, a PIM főigazgató (Fotó: Birtalan Zsolt / PIM)

Az emlékév alkalmából három kiállításon is bemutatják az író munkásságát: a Petőfi Irodalmi Múzeumban a költő irodalmi életműve kerül a középpontba, Veszprém vármegyében az eddig kevésbé kutatott, nagyon jelentős képzőművészeti tevékenységét ismerhetik meg a látogatók, az iszkázi szülőházában pedig megújult közösségi helyszínek fogadják majd a látogatókat.

Kiemelt kép: Nagy Borbála Réka, a költő unokája (Fotó: Birtalan Zsolt / PIM)