Keresés
Close this search box.
Keresés
Close this search box.

Magyarországra látogatott Nagy-Britannia „náciszimpatizáns” hercege

A botrányos lemondásáról elhíresült, a második világháború előtt a nácikkal is szimpatizáló Eduárd Windsor hercegeként látogatott el hazánkba. Ideje nagy részét a borsodivánkai Prónay-kastélyban töltötte feleségével, ahonnan vadászkirándulásokat tett Charles Bedeaux francia–amerikai milliomossal, de a hortobágyi pusztát és Budapestet is megnézte.
A botrányos lemondásáról elhíresült, a második világháború előtt a nácikkal is szimpatizáló Eduárd Windsor hercegeként látogatott el hazánkba. Ideje nagy részét a borsodivánkai Prónay-kastélyban töltötte feleségével, ahonnan vadászkirándulásokat tett Charles Bedeaux francia–amerikai milliomossal, de a hortobágyi pusztát és Budapestet is megnézte.

Képek forrása: Fortepan - Horváth József, Bojár Sándor

Olvasóink közül feltehetően többen is látták A király beszéde (The King’s Speech) című filmdrámát vagy az utóbbi évek egyik legnépszerűbb sorozatát, A koronát (The Crown). Előbbi VI. György király trónra lépésének körülményeit, illetve az uralkodó vezetői szereppel való megbirkózását mutatja be a dadogásának leküzdésén keresztül. A sorozat hosszabb időszakot ölel fel, II. Erzsébet trónra kerülésétől egészen a 21. század elejéig mutatja be a dinasztia tagjainak életét.

Mindkét alkotásban feltűnik VIII. Eduárd király, az említett György bátyja, aki elsőszülöttként apja halála után megörökölte a trónt, de csak tíz hónapig birtokolta azt.

Lemondásához az vezetett, hogy megkérte egy kétszeresen elvált amerikai nő kezét, ez pedig 1936-ban olyan botrányt okozott, hogy egyértelműen távoznia kellett.

Ezt követően csak a Windsor hercege jelképest titulust viselhette. A király beszédében mint felelőtlen, könnyelmű alak jelenik meg,  A korona epizódjaiban pedig egy hatalomhoz újra közeledni akaró, számító nagybácsit láthatunk. Eduárd megítélésében nem ezek a legsúlyosabb tettek. Az 1930-as évek végén elkezdett közeledni a náci Németországhoz, olyannyira, hogy még a második világháború előestéjén is szimpatizált Hitlerrel. A verduni csatateret meglátogatva azt nyilatkozta az amerikai NBC-nek, hogy reméli, a világ vezetői soha többé nem kezdenek olyan szörnyű konfliktusba, mint amilyen az első világháború volt. A beszédéről az angol lapok beszámoltak, de a BBC nem vette át, mert a hitleri propaganda termékét látták benne. A háború kitörésekor Eduárd egy hadihajó fedélzetén hazatért, majd a Franciaországban szolgáló brit erők tisztjeként tért vissza. A hágai német követ azt állította, hogy Windsor hercege kiszivárogtatta a Harmadik Birodalom számára a szövetségesek Belgium védelmére vonatkozó terveit. Eduárd természetesen cáfolta ezeket a vádakat. A német sikereket követően az ország déli részébe, majd Spanyolországba és Portugáliába menekült. Német kémek igyekeztek megkörnyékezni, hogy térjen vissza a németbarát, francóista Spanyolországba, ahonnan hajlandók lettek volna akár elrabolni is. Nem tudni pontosan, a herceg hogyan reagált ezekre az ajánlatokra, de a brit vezetés érzékelte a veszélyt: gyorsan kinevezték Bahama kormányzójának, hogy minél távolabb legyen az eseményektől. A háború végén lemondott posztjáról, és visszatért Franciaországba.

Egyes elképzelések szerint Hitler Anglia legyőzése esetén őt ültette volna vissza a trónra.

Eduárd és felesége még a háború kitörése előtt, 1937-ben járt Magyarországon. Párizsból érkeztek Mezőkövesdre, onnan pedig autóval mentek tovább Borsodivánkára, ahol a Prónay-kastélyból tettek vadászkirándulásokat, valamint megfordultak a Hortobágyon is. A herceget és nejét Mezőkövesden a házigazdáik, Charles Bedeaux milliomos mérnök, gyáros és felesége fogadták. A francia–amerikai férfi kiváló kapcsolatot ápolt a brit királyi családdal és a nácikkal is. Vagyonát egy hatékonyságot növelő munkamódszer kifejlesztésével szerezte, és egy ideig az Egyesült Államok ötödik leggazdagabb embere volt. Idejének jelentős részét vadászattal és utazással töltötte. Eduárd és felesége látogatásuk végén Budapestre utaztak, ahol a Grand Hotel Ritzben szálltak meg. A brit követségen fogadták őket ebédre, valamint megtekintették a Szent Gellért-fürdőt és a Margitszigetet is. A magyarországi látogatásnak politikai felhangja nem volt, inkább bulváros szenzációnak számított.

A Felsőmagyarországi Reggeli Hírlap már az érkezés előtti előkészületekről is beszámolt, hiszen a herceg titkára bejárta a kastélyt, illetve Eduárd luxusautója is megérkezett a helyszínre. Az érkezés napjáról így tudósítottak:

„Nagy napra ébredt Borsodivánka szerdán reggel. Már a felkelő nap talpon találta a község apraját-nagyját. A középületeken lobogókat lengetett a reggeli szellő, a falu uccáin ragyogó tisztaság jelezte, hogy vendéget vár, nagy vendéget Borsodivánka. Hivatalosan is bejelentették, hogy szerdán délelőtt a községbe érkezik Windsor hercege és felesége. Félkilenc után a Prónay-kastély íves kapuja alól két gyönyörű autó fordult ki a mezőkövesdi országútra. Bedeaux mérnök Rollsroys kocsija és a herceg Buick autója.

Mezőkövesden kevesen tudják a nagy vendég érkezését. Csak az utakon cikázó motoros csendőrök jelzik, hogy valaki olyan érkezik, akinek a nyugalmára mindennél jobban kell vigyázni. A mezőkövesdi állomást is megszállva tartja a csendőrség. A sajtó képviselőin kívül csak a „hivatalosak” vannak jelen. Szentiványi Béla főszolgabíró és Hadfy Rajmund csendőrszázadossal az élén.

A mezőkövesdiek közül még az állomás közelébe se engednek senkit. 9 óra után az állomás elé gördül Bedeaux és felesége autója. A mérnök, aki a herceget látja vendégül, egyenesen az újságírókhoz siet: – Uraim, – mondja – Magyarország érdekében arra kell kérnem önöket, hogy a legnagyobb tapintattal ügyeljenek a herceg őfensége magánember mivoltára…”

Ezt követően megérkezett a vonat a mezőkövesdi állomásra:

„Néhány perc múlva berobog a miskolci gyorsvonat. A kalauzkocsi után a Waggon Lits hatalmas hálókocsija csillog. A kocsi ablakán Edward herceg mosolyog ki a várakozókra. Első pillantása az újságírókra esik. Jókedvűen integet feléjük. Az ablakhoz lép a hercegné is. Kékszintű selyemkosztüm van rajta. Megáll a vonat és elsőnek Csiszár detektivfelügyelő ugrik ki. Utána a herceg inasa, aki egy kis szürke schnautzer kutyát ölel a karjában. A következő pillanatban mosolyogva, vidáman, ruganyosan ugrik le a vonat lépcsőjéről Windsor hercege. Szürke ruhát, kék-fehér kockás pepita nyakkendőt, lilásvörös selyem zsebkellőt visel. Kezében sötétzöld puhakalapot lenget. Lábán a szokásos barna antilopcipő. A herceg mögött leszáll a hercegné is. Összecsókolódzik Bedeaux feleségével, majd Bedeaux mérnökkel szorít kezet. A vendéglátó mérnök felesége ezután a herceg elé lép és mély udvari meghajlással üdvözli, majd a herceg és Bedeaux mérők üdvözölték egymást.

 Charles Bedeaux mérnök feleségével fogadja Edward windsori herceget és feleségét a mezőkövesdi vasútállomáson.

Eközben a hálókocsiból kiszáll a herceg kísérete is. Forwood titkár, David Storian angol detektív és a hercegné komornája. Windsor herceg ezután Szentiványi Béla dr. főszolgabíróval fogott kezet. Melegen érdeklődött, milyen a község, amelybe vadászni megy és milyen a lakossága.

Szentiványi Béla büszkén válaszolta, hogy Borsodivánika szinmagyar. Majd a herceg válaszolt: – Nagyon rokonszenvezek Magyarországgal. Eddig csak Budapestet és Gödöllőt láttam, régebbi utazásaim idején. Annyi bizonyos, hogy most sem fogom mellőzni Budapestet!… 

Hadfy Rajmond csendőrszázados jelentkezését fogadta ezután Windsor herceg. Vele is kezet szorított és elbeszélgetett. Eközben a vonatról 29 csomagot emeltek ki. A nagy podgyászok azonban már előbb megérkeztek.”

Ezután a vendégek autóba ültek és Borsodivánka felé vették az irányt. A kastélyban magyaros öltözetben fogadták őket a cselédek, az épület 150 méteres közelségébe pedig nem engedtek be senkit. Az újságírók előzetesen kérték a herceget, hogy nyilatkozzon, ő ezt titkárán keresztül elutasította, viszont még aznap délelőtt megengedték, hogy a sajtó munkatársai fotókat készítsenek róla és a vendéglátóikról.

„Háromnegyed 11-re volt kitűzve a fényképezés időpontja. Kilenc újságíró, illetve fotográfus jutott be a kastély parkjába. Itt, a román stílű, oszlopsoros kastély terraszán már várta az újságírókat a windsori herceg és társasága. Baloldalon ült a herceg, mellette a felesége és Bedeauxné, majd Bedeaux gyáros. Mosolyogva fogadta a herceg az újságírók üdvözlését. Három percen keresztül állta az ostromot, a fényképező és filmgépek pergőtüzét. Az újságíró több, mint ötven felvételt készített. A fotografálás végén vidáman mosolyogva jelentette ki:

– Remélem, most már meg vannak az urak velem elégedve és nem fognak többet zavarni.” – számolt be a Felsőmagyarországi Reggeli Hírlap.

Ezen képek közül őrzött meg néhányat a Fortepan fényképgyűjtemény.

Filmhíradók Online / Windsor hercege Magyarországra érkezett

A mezőkövesdi állomáson a vendéglátó Bedó[?]-házaspár fogadta a volt angol királyt és nejét. A hercegi pár a borsodivánkai Prónay-kastélyból tett vadászkirándulásokat. A hortobágyi csárdánál a magyar puszta érdekességeit tekintették meg a fejedelmi vendégek. Budapesti tartózkodása során a windsori herceg a Szent Gellért-fürdőből távozik. Az angol követség löncsöt adott a vendégek tiszteletére.

Hasonló tartalmak

A némafilmsztár, akit Kosztolányiék tanítottak verselni

Egész Európában ismert és népszerű színésznő volt a filmipar hőskorában, majd íróként és költőként jelentkezett Megyery Sári, avagy Sacy von Blondel, aki a harmincas években mások mellett Kosztolányival, Karinthyval, Szabó Lőrinccel is baráti kapcsolatba került.

Szedd magad akciót hirdetett a Kapolcsikum

A szörpöket és lekvárokat készítő Kapolcsikumhoz nyolchektárnyi terület tartozik Vigántpetenden és Kapolcsonó: kétezer-háromszáz gyümölcsfa, közel kétezer-négyszáz méternyi málnasövény és ezerötszáz bodzabokorral rendelkeznek.

A weboldalon "cookie-kat" ("sütiket") használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk látogatóinknak. A sütikről bővebben az Adatkezelési tájékoztatóban olvashat. Elfogadás esetén jóváhagyja az Adatkezelési tájékoztatót, illetve a sütik használatát.

Adatvédelmi beállítások elmentve!
Adatvédelmi beállítások

Amikor meglátogat egy webhelyet az tárolhat vagy lekérhet információkat a böngészőben, főként sütik formájában. Itt beállíthatja személyes cookie szolgáltatásokat.


A weboldalunk fejlesztése érdekében nyomon követjük a felhasználói adatokat.
  • _ga

A Facebook segítségével nyomon követjük a kapcsolatokat a közösségi médiával.
  • _fbp

A weboldalunk fejlesztése érdekében nyomon követjük a felhasználói adatokat.
  • _ga
  • _ga_M1TCWC2EWM

Összes tiltása
Összes engedélyezése

KRoNIKA.HU Hírlevél

Légy részese a történetnek!