A rendezvény az egykor Zsámbékon élő Aynard lovag legendáját eleveníti fel, a legfrissebb kutatások szerint ugyanis a nemzetséget alapító Aynard 1097-ben érkezhetett Könyves Kálmán leendő feleségének társaságában, aki szicíliai normann származású grófnő volt. A lovag Zsámbékot és a környékét megkapta birtokul, leszármazottai pedig a zsámbéki premontrei prépostság alapítói, az Öregtemplom építői. A fesztivált helyi művészek és hagyományőrzők álmodták meg 2018-ban, azóta minden évben egy interaktív összművészeti fesztiválon mutatják be a település múltját, hagyományait és hiedelemvilágát.

„A Fékomadtával igazi különlegesség a magyar fesztiválpiacon. A rendezvény sikerét mutatja, hogy minden évben egyre többen érkeznek hozzánk – közülük sokan visszatérő vendégek – hogy elmerüljenek a középkori élményekben, betekintsenek Zsámbék Árpád-kori múltjába úgy, hogy a család minden tagja megtalálja a megfelelő elfoglaltságot reggeltől estig. Nagy öröm, hogy idén az országosan egyedülálló és hagyományteremtő „Királyok útja” történelmi teljesítménytúrát is sikerült bekapcsolni a programok közé és már két napon át láthatjuk vendégül a hozzánk érkezőket ezen az ingyenes fesztiválon.”

– mondta el Horváth László, Zsámbék polgármestere.

A zsámbéki Fékomadta (Fotó: Fejér János)

A fesztivál sokszínű programját szinte felsorolni is lehetetlen, a közönség középkori csatákat és táncokat tekinthet meg, kipróbálhatja az íjászatot, részt vehet bajvíváson vagy borkóstolón. A Romtemplomnál megnyílik az Aynardok nemzetségi temploma, ahol korhű viseletbe öltözött animátorok és tárlatvezetés várja a fesztivál résztvevőit, míg az Öregtemplomban Úrangyala imádságot tartanak. Érkeznek még dobosok és dudások is, valamint az Árpád-kori látványkonyhában csontjáról ehető majd az omló hús, miközben ser és nyakasi bor folyik a pecsenyékre.

„A Fékomadta egyedülálló hangulatú fesztivál lett az évek folyamán. Egy igazi időalagút, melybe, ha belépsz, hatalmas sátoros ünnepen találod magad az Árpád-kori Zsámbékon. Egy kis fricska a digitális világnak, mert itt minden élmény személyes, minden tárgy kézzel készül, szeretettel és a természettel együtt élve. Olyan életérzés, mint egy nagy családi találkozó, azoknak, akik kíváncsiak ezredéves értékeinkre, ahova a külföldről és belföldről érkezők, hagyőrök és fesztiválozók szinte már haza érkeznek.”

– fogalmazott Fejér Máté, a Fékomadta alapító-művészeti vezetője.

És hogy milyen hangulat is várható a fesztiválon, az alábbi videó tökéletesen szemlélteti:

Kiemelt kép: A zsámbéki Fékomadta (Fotó: Fejér János)