Hogyan segíti a modell az építészeti gondolatok megragadását és átadását? Erre a kérdésre is választ kapnak a 7. Nemzetközi Építészeti Makettfesztivál látogatói október végéig tárlatvezetések és workshopok segítéségével is. A makettek nagy fővárosi seregszemléjét a Kortárs Építészeti Központ (KÉK) és a Magyar Építészeti Múzeum és Műemlékvédelmi Dokumentációs Központ (MÉM MDK) közös szervezésében valósítják meg, minden héten szerdától vasárnapig látogatható.

A fesztivál idei mottója – „learning by doing” –  arra hívja fel a figyelmet, hogy a tudást a gyakorlaton keresztül lehet a legjobban elsajátítani.

A kiállítás célja bemutatni, hogyan segíti a makett az építészeti gondolatok megértését, kifejezését és átadását.

A bemutatott modellek különböző forrásokból származnak, többek között építészirodáktól, oktatási intézményektől, gyűjteményekből. A kiállításon amatőr makettek, színházi modellek, gyerekek által készített alkotások, valamint építészeti kísérleti modellek is helyet kaptak, hogy szélesebb képet nyújtsanak a makettkészítés különböző aspektusairól.

A makettfesztivál megnyitója

Kovács Dániel, Soós Tamás és Szij Barbara kurátorok mellett három nemzetközi szakértő is hozzájárult a kiállítás megvalósításához. Pei Yong malajziai építész a londoni Architecture Association-nél végzett, Adrian Labaut kubai építész Milánóban diplomázott, Weiszkopf András pedig a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Lakóépülettervezési Tanszékén oktat.

A makettek seregszemléje ingyenes látogatható a Bajza utca 10. alatti épületben, de előzetes regisztráció szükséges. További információ a fesztivál hivatalos Facebook oldalán érhető el.

Fotó: Nyirkos Zsófia – MÉM MDK