Perzselő melegben talált rá Király Krisztián, a Magyar Nemzeti Múzeum régészeti önkéntese egy „földből kiálló, bronznak tűnő tárgyra” közel másfél óra fémkeresőzés után. „Ez nem az a megszokott csipogás volt, amit a hegy szokott okozni a vulkanikus kőzet és a talaj miatt, valami egészen más!” – számol be a kincstalálás élményéről egy Facebook bejegyzésben

A régészeti csapat önkéntesei a Somlón

A nyakék olyan időkapszulának is beillő kincsleletre – régészeti nyelven depóra – vezette a régészeket, amely világszinten is kivételes. A feltárás dr. Tarbay János Gábor kutató vezetésével zajlott. A késő bronzkor végére (Kr.e. 1000–850) datálható kivételes nyakék egy urnamezős stílusú korsóban, több ezer bronzékszer ölelésében került elő. A nyakéket valószínűleg a korabeli elithez tartozó nő viselhette, stílusát és díszítését tekintve a dunántúli urnamezős kultúra területén deponált aranyfólia borítású bronzdiadémok és díszkorongok köréhez illeszkedik.

A Nemzeti Régészeti Intézet szakemberei több órán át tartó művelettel szabadították ki a nyakéket, amelyet az októberi Hónap Kincse kamaratárlaton álíítanak ki a Magyar Nemzeti Múzeum Széchényi-teremben és videón is közelről megcsodálható.

A kamaratárlat méltó átvezetés a múzeum október 18-án nyíló Ragyogj! – Ékszerek ideje című új időszakos kiállítására, amelyen korszakokon átívelve mutatják be a kurátorok különböző korok ékszereinek mélyebb jelentéstartalmait.