Mióta 2017-ben megalakult az Analog Balaton, kettesével vették a lépcsőfokokat. Már azelőtt komoly közönséget vonzottak, hogy egyáltalán kiadtak volna egyetlen albumot is. Aztán 2021-ben megjelent a LENT, amelyről a szakma is elismerősen nyilatkozott, ezt egy kislemez követte, a Csússz le. Utóbbi kiegészítése és lezárása a most kiadott friss anyag, a Repedés. Annak ellenére is folytatólagos és koherens a két korong, hogy a dalok megírása között több mint két év eltelt.

,,Sokan azt gondolják, hogy egyszerűbb a folyamat azért, mert ketten vagyunk, de szerintem valójában sokkal hosszabb az egész. Kevesebb ember ötletei, véleménye van benne, ezért minden egyes részért sokkal többet kell küzdeni. Rengeteg demot írtunk az elmúlt időszakban, és ezekből Ákossal nagyjából egy hónapon keresztül csak azt válogattuk, hogy mit szeretnénk rátenni a lemezre.”

– árulta el Zsuffa Aba.

A kilenc számot tartalmazó lemezen olyan közreműködők is felbukkannak, mint 6363, az Elefánt frontembere, Szendrői Csaba és a 30Y dobosa, Beck Zaza.

,,Sokat találkoztunk a nyáron a 30Y-nal különböző fesztiválokon, és kialakult egy oda-vissza működő barátságos légkör. Nemrég Zaza lehívott minket Pécsre, a fele nagyjából lógás-haverkodás volt, a másik fele meló és kreatívkodás. Beck Zoli is odaadta a pedáljait, gitárjait, megmutatta az erősítőket, azokkal is lehetett bindzsizni, úgyhogy végül egy steel gitárszóló is felkerült az anyagra.”

– tette hozzá Zsuffa Aba, Vörös Ákos pedig elárulta, fontos, hogy a folyamatok végén külső embereket vonjanak be, akik segítenek nekik a döntéshozatalban. Ilyen például a produceri munkában Dexter és Horváth Atish. Zaza szerepe ezért is volt fontos: megmutatták neki a demókat, és közösen jammeltek, így a végére tulajdonképpen már majdnem olyanok voltak, mint egy klasszikus értelemben vett zenekar.

Analog Balaton (Fotó: Martin Wanda)

Az új lemezen a szövegeikkel a pillanatnyi lelki állapotukra és adott életszakaszukra reflektálnak, olyan érzelmekről beszélve, amelyekkel a közönség is rezonálni tudni. Így beszélt erről Zsuffa Aba:

,,Másban vagyok, mint a LENT idején, és eredetileg úgy terveztem, hogy ez a Repedés szövegeiben is megjelenik, de végül nem így alakult. Az egy dolog, hogy te elhatározol valamit, és az egy másik, hogy amikor ténylegesen leülsz szöveget írni, akkor végül milyen sorok gurulnak ki. Az életem jelentősen átalakult, viszont még viszonylag sok emlékem van az életmódváltásom előttről, amik a mai napig rányomják a bélyeget a közérzetemre. Úgyhogy ez még bőven benne van ebben az anyagban. Tiszta életet élek, de még mindig egy kib*szott roncs vagyok.”

A Repedés című album tehát lényegében a zenekar utóbbi két-három évének a lenyomata, a friss dalokat pedig először október 19-én, a már régen teltházas Barba Negrában mutatják be.

Kiemelt kép: Analog Balaton (Fotó: Martin Wanda)