A fotóművész a kezdetektől napjainkig visszatekintő, retrospektív anyagon keresztül szeretné a látogatókkal megismertetni a képi világát, mindazt, ami az elmúlt évtizedek alatt a különböző kultúrákban élve megérintette, a szívéhez közel állt – olvasható a kiállítás leírásában.

Judit Stowe a sokak számára észrevétlen vagy jelentéktelennek tűnő dolgokat keresi a világban, ezeket örökíti meg, majd a témának megfelelő művészi eszközök segítségével fogalmazza át a látványt, értelmezi a tárgyban rejlő üzenetet. Ebbe beletartoznak a tradicionális fekete-fehér zselatinos nyomattól kezdve a Hahnemühle vászonra, fára, rizspapírra, selyemre, alumíniumra nyomtatott, előhívott képek. A művész esetében a téma határozza meg a nyomtatás technikáját, nincs kőbe vésett szabály. Amíg egy „kiállításra érdemes” kép elkészül, hosszú folyamaton, több próbán megy keresztül. A digitális technológia, amely ma már minden fotográfus eszköztárában ‒ így az övében is ‒ megjelenik, forradalmasította a fotográfiát, s ő sem habozik élni ezekkel az eszközökkel. Nem az számít, hogyan és mivel készül a mű, a végeredmény a fontos. Ennek lényege pedig az, hogy az általa megmutatott látvány érzelmeket váltson ki a nézőből.

A természet hangja – hangszerkészítő a Magas-Bakonyban | Magyar Krónika

Készítsen éppen hegedűket, fusson több száz kilométert, vagy terelje éppen az állatait lókúti birtokán, Sümegi Elemér mindennapjait áthatja a Bakony.

A Magyar Krónika olvasói számára egy ismerős arc, Sümegi Elemér veszprémi hegedűkészítő is megjelenik a kiállításon.

Judit Stowe „Formabontás” című kiállítása

Helyszín:
Veszprém, Vár utca 29.
Dubniczay-palota – Magtár

Időpont:
2024. szeptember 21., szombat
15:00 – 20:00
2024. szeptember 22., vasárnap
10:00 – 18:00

Nyitókép: oroksegnapok.gov.hu