Mint azt korábban megírtuk, a filmben a címszerepeket a Színház- és Filmművészeti Egyetem idei végzősei, Liber Ágoston és Gellért Dorottya alakítják, akik mellett olyan neveket láthatunk a vásznon, mint Jordán Adél, Hajdu Steve, Pál András és Puskás Balázs.

A nagyvásznon ismerhetjük meg Arany János életének eltitkolt epizódját | Magyar Krónika

Bár a költő sokáig szégyellte azt az időszakot, amikor 1836-ban, mindössze tizenkilenc évesen vándorszínésznek állt, később a Bolond Istók című kötetében feldolgozta mindezt. Utóbbinak az adaptációját láthatjuk október 3-ától a mozikban a Szia, Életem!-et is jegyző Rohonyi Gábor rendezésében.

A Bazilokat és a Szia, Életem!-et jegyző Rohonyi Gábor rendezése Arany János Bolond Istók című be nem fejezett kötetét dolgozza fel. Az irodalmi alapanyag érdekessége, hogy a költő tizenkilenc évesen, 1836-ban vándorszínésznek állt, sokáig nagyon szégyellte az életének ezt az időszakát, élményeit pedig egy végül befejezetlenül maradt kötetben dolgozta fel.

A Nemzeti Filmintézet támogatásával elkészült film producere Major István, akinek a nevéhez az Aurora Borealis és a Liza, a rókatündér is köthető. Az alkotás előzetesét már megmutattuk, most egy filmrészlet erejéig betekintés adunk a vándorszínészek nem mindig felhőtlen mindennapjaiba.

Kiemelt kép: Bolond Istók (Fotó: Gordon Eszter)