Mint korábban megírtuk, szeptemberben a Söndörgő együttes Chris Potterrel készített friss albuma, a Gyezz vezeti a rangos World Music Charts Europe világzenei toplistát, a délszláv hagyományokra építő együttes nem először ért el hasonló sikert, tíz évvel ezelőtt a Tamburocket – Hungarian Fireworks című lemezük ugyancsak az első helyen végezett. Az új szerzeményeket természetesen élőben is bemutatják, november 15-én lesz, az Eiffel Műhelyházban adnak különleges koncertet.

Magyar együttes a csúcson: a Söndörgő vezeti a világzenei toplistát | Magyar Krónika

Szeptemberben a Söndörgő együttes Chris Potterrel készített Gyezz című lemeze vezeti a rangos World Music Charts Europe világzenei toplistát. Ez legutóbb szintén a délszláv hagyományokra építő szentendrei csapatnak sikerült: 2014-ben Tamburocket – Hungarian Fireworks című lemezük is a világ legjobbja lett.

Nem ez az egyetlen hazai lemezbemutató koncert a következő hónapokban, a hatvanas-hetvenes évek klasszikus rockzenéjét modernizáló és nem mellesleg nemzetközi sikereket is elért Ivan & The Parazol hamarosan új kiadvánnyal jelentkezik Belle Époque címmel, amelynek a tételeit először az Akvárium Klubban hallhatjuk élőben október 25-én. És a magyaroknál maradva, nem lehet szó nélkül elmenni a F.O. System mellett sem, a kilencvenes évek underground világának egyik kulcsbandájának a kultikus jelentőségét jól illusztrálja, hogy bár a pályájuk során csupán egyetlen lemezt adtak ki, még mindig hatalmas rajongótáboruk van. A koncertezést nem viszik túlzásba, a legjobb esetben is évente egyszer állnak színpadra, így viszont minden fellépésük örömünnep a közönség számára; idén november 9-én töltik meg a Dürer Kertet.

Az eklektikus magyar kínálat mellett nemzetközi produkciókból sem lesz hiány az ősz folyamán, a modern punkzene rajongói pedig egyenesen a mennyországban érezhetik magukat. Ezen a téren a legnagyobb névnek a kanadai sztárbanda, a Sum 41 számít, amely a búcsúturnéja során a magyar rajongóktól is elköszön a Papp László Sportarénában, de mellettük olyan neves előadók közül válogathatnunk, mint Frank Carter, a Zebrahead vagy a Frank Turner & The Sleeping Souls.

Sum 41 (Forrás: Live Nation)

Az újvonalas metal kedvelői sem fognak unatkozni, a néhány év leforgása alatt elképesztően népszerűvé vált, okkult hangulatú Sleep Token egyenesen a MVM Dome-ot célozza meg, de hazánkba látogat a szintén hihetetlen sikeres Falling In Reverse, ráadásul a Hollywood Undead társaságában, valamint mások mellett az itthon már számos telt házas koncertet adott Our Last Night is. És természetesen egyéb stílusok is színesítik a kínálatot, mások mellett az izlandi blues-rockot játszó Kaleo, a legjobb Fleetwood Mac emlékzenekarnak kikiáltott Rumours of Fleetwood, a Pink Floyd örökségét ápoló Brit Floyd, de Bryan Adams is Budapestre látogat.

Kiemelt kép: Söndörgő (Fotó: The Orbital Strangers)