A szállodát a luxushoteleiről ismert Mandarin Oriental Group fogja üzemeltetni, amelynek a Gellért lesz az első magyarországi egysége. A cégcsoportot 2023-ban a CNBC amerikai hírcsatorna a világ legjobb luxushotel márkájának minősített.

A Hotel Gellért teljes körű, műemlékvédelmi felújításának eredményeként a BDTS Group közlése szerint 134 vendégszoba és 34 lakosztály kap helyet a szállodában, emellett három kiemelkedő belső teret – a Lobby-t, a Duna termet és a Gobelin termet – korhű módon rekonstruálnak múzeumi archívumok alapján. A belsőépítészeti munkálatokat az Alexander Waterworth Interiors Ltd, egy neves londoni belsőépítész stúdió végzi.

A BDPST Group közlése szerint a Hotel Gellért felújítása egyszerre jelenti az értékmentést és az értékteremtést. Céljuk, hogy az épület új, modern funkciókkal gazdagodva szolgálja majd a vendégeket, ugyanakkor megőrizzék a hotel történelmi karakterét. Kecskeméthy Zoltán,

a BDPST Ingatlanfejlesztő ügyvezető igazgatója kifejtette, hogy a felújítás során kiemelt figyelmet fordítanak a fenntarthatóságra, valamint a történelmi örökség megóvására. Az épület berendezéseinek egy része már korábban múzeumokhoz került, vagy különböző intézmények számára adományozták.

Első lépésben a szerkezeti bontásokat és az alapozásmegerősítési munkálatokat végzi el a generálkivitelező, amelyhez nem használnak toronydarut, de hulladékcsúszdákat sem, ezzel is védve az épület homlokzatát és Budapest városképét. A bontási anyagok szelektálása is kiemelt fontosságú, az azbesztet és más káros anyagokat biztonságosan eltávolítják.

Kiemelt kép: BDPST Group