„A helyzet kérem szépen iszonyú! Ez nem nevetség!” 

Béres Ilona, Halász Judit, Polónyi Gyöngyi, Tordai Teri – az osztály. Az életben is és a filmben is. A Keleti Márton rendezte Esős vasárnapban Halász Judit a kicsit hebrencs és roppant szenvedélyes csellistát alakította, aki hiába készült a többiekkel, hogy megméressenek a Ki mit tud?-on, ha egyszer a zongoristájuk inkább csábításra használta a szombat estét. Filmklasszikus a hatvanas évek elejéről.

Forrás: Nemzeti Filmintézet

„Jézusom, hát mi történt a tévével?!”

A Vígszínház Várkonyi-korszakának legnépszerűbb fiatal színésznőjeként Molière, Örkény, Csehov, Szomory, Molnár Ferenc darabjaiban játszott szinte minden este. Talán a legsikeresebb előadásuk volt Szakonyi Károly Adáshibája, ebben a felületes és butácska Sacit alakította. A fiatal feleséget, aki előbb beszél, és csak utána gondolkodik, ha egyáltalán. Páger Antal, Bulla Elma, Tahi Tóth László, Ernyey Béla és Béres Ilona partnereként bámulták a tévét a színpadon. Halász Judit 59 éve tagja a Vígszínház társulatának.

Fotó: MTI/Keleti Éva

„Te szereted Zoltánt, Katinka. Mondd meg neki, hogy én is… nagyon örülök, hogy ti ketten szeretitek egymást…” 

Suttogta lázasan Kőcserepy Vilma szerepében a Kárpáthy Zoltán című filmben.  

„Ha hinni tudnánk valami közös dologban egymáson kívül is…” 

Ezt mondja Kata a Szerelmesfilmben, Szabó István generációs mozijában. Kata és Jancsi, gyerekkor, szerelem, összetartozás, háború, forradalom és elválás. Otthon és haza, mi az, amit az ember maga mögött tud hagyni, és mi az, amit nem. 

„Hol volt, hol nem volt, a virágtartón, a szoba sarkában volt egyszer egy kis csacsi”

Foky Ottó készített bábfilmet Csukás István meséjéből, a Mirr-Murr kalandjaiból. Halász Judit vonakodva vállalta el, hogy egy kisfiú ágya mellett elmeséli a történetet a gyerekeknek, mert azon a nyáron még két filmet forgatott. Végül ez a mesefilm lett a legmaradandóbb munkája abból az időszakból.

„Én válasz helyett legtöbbször csak nyávogok egyet”

Nem nagy szerep, de hatalmas előadás. És két zseniális kolléga: Sulyok Mária és Bulla Elma. Örkény Macskajátéka a magyar színháztörténet egyik legjobb előadása, ebben alakította Halász Judit a riadt kis társbérlőt, Egérkét.

„Egy napon, mikor Micimackónak…”

Koncertek, lemezek, találkozások – több mint ötven éve. Azok a gyerekek, akik első koncertjein ott voltak, akár már az unokáikat vihetik, hogy ők se maradjanak le a Helikofferről és a Csiribiriről.

„Ha emberi lényként hétköznapi vagy, az uralkodóként a legnagyobb erényed lesz.”

Ma is játsszák a Pesti Színházban azt a darabot, amely II. Erzsébetről és miniszterelnökeiről szól. Churchill-lel a sor elején. Igazi jutalomjáték!

Forrás: MTI/Soós Lajos

Kiemelt kép forrása: Wikipedia/Thaler Tamás