Kobza Vajk lemezei, dalai több alkalommal is lapunk online felületén debütáltak. A 2023. október végén megjelent Csillanás című album kapcsán a szerző elmondta: „Az elmúlt pár esztendőben számtalan veszteség, tragédia ért, melyek feldolgozásával mind a mai napig küzdök. A lemez kísérőszövege így szól: »Amikor Szkülla sziklája varázskörétől távolodott a vonattal elhurcolt életem, úgy éreztem, mintha az istennő kiáltana utánam. A visszaút végpontján újra a szellemkő alá hullok. Visszakényszerülök a történeti létbe, a megosztottság világába, a pokollakók tömegmocsarába, ahol az éhségszörnyek zabálják föl lélekkincseimet.« Azért is választottam végül ezt a pár sort, mivel hasonló élményekkel és nehézségekkel találkoztam az elmúlt esztendőkben. Az ehhez a látszatvilághoz köthető idegenség-érzés, az anyagba hullás lenyomatai mind visszaköszönnek az Illanás és a most megjelenő Csillanás című lemezen is.”

Albumpremier a kronika.hu-n – megjelent Kobza Vajk Csillanás című lemeze | Magyar Krónika

A kronika.hu olvasói elsőként hallgathatják meg Kobza Vajk új albumát. A régizenei fúzió és a kortárs orientális zene nagykövetével az új lemez megszületéséről, különleges hangszerpárosításokról, jelként érkező lemezborítóról, tragédiákról és feldolgozásról beszélgettünk.

A Csillanás albumon található a Bégo Mustafa lebegő kertjei című dal is, amely az Ada Kaleh sziget világát idézi meg.

Pipafüstbe szőtt legenda – megjelent Kobza Vajk Bégo Mustafa lebegő kertjei című dala | Magyar Krónika

Július 6-án a kronika.hu olvasói elsőként hallhatják Kobza Vajk Bégo Mustafa lebegő kertjei című dalát, mely az ősszel megjelenő Csillanás című lemez első d …

Nemrégiben (2024. május végén) állandó szerzőnkkel, Győrffy Ákos író, költővel jelent meg közös lemeze Orfeusz kertjében & Pomona címmel. „Azt, amit belül hallunk, nem lehet megvalósítani. Ha már a belül hallott zene atmoszféráját megközelítjük, tettünk valamit. Érzésem szerint ezen két összefűzött felvételen sikerült megragadnunk a belül hallott zene atmoszféráját” – fejtette ki az album kapcsán Győrffy Ákos.

Albumpremier a kronika.hu-n – megjelent Győrffy Ákos és Kobza Vajk Orfeusz kertjében & Pomona című lemeze | Magyar Krónika

A kronika.hu olvasói elsőként hallgathatják meg Kobza Vajk új, különleges spirituális, meditatív utazásra invitáló kislemezét, amelyet a József Attila-díjas Győrffy Ákos költővel közösen álmodott meg.