A világhírű magyar grafikusművész lesz a meghívottja a 3. Bucharest Graphic Days fesztiválnak, amely szombaton kezdődik a Bukaresti Nemzeti Színházban. A bukaresti magyar kulturális külképviselet indulása óta partnere a rangos nemzetközi grafikai fesztiválnak, melyre idén a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth-díjas művészt hívta meg.

Születésnapi beszélgetés Orosz Istvánnal | Magyar Krónika

Az októberben hetvenéves rendező-grafikus-szépíróval sok más mellett a trianoni gyermekek, a MÁV és a képzőművészet kapcsolatáról és a diktatúrák anamorfózi …

A fesztivált a színház Rotonda termében nyitják meg, ahol Orosz István plakátkiállítását láthatja a román főváros közönsége november 10-ig. A kiállítás kurátora, Ciprian N. Isac a magyar képzőművész kultikussá vált plakátjaiból válogatta a kiállítás anyagát.

Október 23-án, ugyancsak a Bucharest Graphic Days keretében a Liszt Intézet bukaresti galériájában nyílik meg Orosz István grafikai kiállítása, amely november 8-ig látogatható. A tárlaton, amelynek kurátora szintént Ciprian N. Isac grafikus, Orosz István rajzaiból, grafikáiból és anamorfózisaiból láthat válogatást a közönség. Orosz István grafikus jelen lesz mindkét kiállítás megnyitóján Bukarestben.

Kortársunk, Senki: hetvenéves Orosz István | Magyar Krónika

Orosz István különböző művészettörténeti korszakokból építkező, összetéveszthetetlen stílusa évtizedek óta meghatározza a magyar grafikát, mellette tanulmányokat, verseket, prózát ír, animációs kisfilmeket rendez.

A Bucharest Graphic Days egy komplex grafikai esemény, amelyen a grafikai tervezés különböző formáiban jelenik meg. Az esemény oktatói oldalát nemzetközileg elismert művészek gazdagítják, kiemelve ezáltal nemcsak az esemény színvonalát, hanem a műfaj vizuális esztétikumának a fontosságát is. A fesztiválon résztvevő grafikusok és művészek részvételével fókuszba kerül a grafikai jelenség, annak szépsége és fontossága a közönség számára.

(MTI)

Nyitókép: Páczai Tamás